Donderdag 23/01/2020

Politiek

Regering wil deze week beslissen over herziening grondwet

Premier Charles Michel (MR) Beeld Bas Bogaerts

De federale regering wil nog deze week een beslissing nemen over de herziening van de grondwet.

Groen-fractieleider Kristof Calvo riep premier Michel op om snel duidelijkheid te verschaffen over de lijst van te herziene grondwetsartikelen. “Het is al lang duidelijk dat er binnen de regering verschillende meningen zijn. Maar dit zo laten aanslepen is voor niemand goed. Er is ernstig werk geleverd in de parlementen. Het zou een regering in lopende zaken zonder een meerderheid sieren als ze die lijst zou overnemen”, vindt Calvo.

Kamer, Senaat en regering moeten elk de artikelen van de grondwet aanduiden waarvan zij vinden dat die de volgende legislatuur gewijzigd mogen worden. Net voor de paasvakantie keurde de Kamer een lijst met zowat veertig artikelen goed. De lijst die de Senaat goedkeurde, week licht af van de lijst van de Kamer. De regering moet in de feiten finaal de knoop doorhakken. Enkel de artikelen die op de drie lijsten staan – de grootste gemene deler dus – kunnen de volgende legislatuur worden gewijzigd, indien daar een tweederdemeerderheid voor bestaat. Premier Charles Michel (MR) zei al meermaals dat hij de lijsten van het parlement niet noodzakelijk helemaal zal overnemen en dat hij elk “communautair risico” in de volgende legislatuur wil vermijden.

Regeringsbronnen melden dat het de bedoeling is om deze week, ten laatste vrijdag tot een beslissing te komen. “Er is geen politieke blokkering. We hebben gewacht op de lijst van de Kamer en de Senaat en zullen deze week een beslissing nemen”, luidt het. “Aangezien die lijsten al behoorlijk afgeslankt zijn als het gaat over het communautaire, verwachten we geen grote problemen. We zitten al in de juiste richting.” De kans dat de regering nog grote aanpassingen maakt aan de lijsten van de Kamer en de Senaat lijkt dus klein.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234