Zondag 05/02/2023

NieuwsPandemiewet

Regering rekent op spoedige behandeling pandemiewet in het parlement: ‘Timing wordt uitdaging’

Premier Alexander De Croo (Open Vld). Beeld Photo News
Premier Alexander De Croo (Open Vld).Beeld Photo News

De federale regering rekent erop dat de pandemiewet waar ze aan werkt op tijd door het parlement kan worden geloodst, zodat de coronamaatregelen niet in het gedrang komen nu de Brusselse rechtbank van eerste aanleg de rechtsbasis waarop die maatregelen gebaseerd zijn ongeldig noemt. Dat zegt premier Alexander De Croo vanmiddag in de Kamer. Volg het debat hier live.

Redactie en  Belga

Lees ook:

‘Ze wilden niet luisteren’: advocate die coronamaatregelen op helling zette, legt uit wat het vonnis kan betekenen

De Brusselse rechtbank van eerste aanleg veroordeelde de Belgische overheid gisteren om binnen de dertig dagen een eind te maken aan de coronamaatregelen, op straffe van een dwangsom van 5.000 euro per dag vertraging. Volgens de rechter is de wettelijke basis waarop de ministeriële besluiten gebaseerd zijn niet geldig.

De regering besliste gisteren al om in beroep te gaan tegen die uitspraak. “Omdat we denken dat we daar een punt te maken hebben”, zei premier Alexander De Croo vandaag in de Kamer, waar hij en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CDV) vragen kregen van Barbara Pas (Vlaams Belang), Sophie Rohonyi (DéFI), Peter De Roover (N-VA), Jean-Marie Dedecker (Onafhankelijk), Patrick Dewael (Open Vld) en Servais Verherstraeten (CDV).

De regering blijft geloven in de wettelijkheid van de maatregelen. “Het arrest zegt niets over de grondwettelijkheid van de maatregelen zelf. Die worden niet in vraag gesteld en blijven ook gelden”, zei De Croo. Bovendien heeft de Raad van State al verschillende keren geoordeeld dat de wettelijke basis - in casu de wet op de civiele veiligheid - wel voldoende is, benadrukte hij.

Pandemiewet

Tegelijkertijd werkt de regering wel aan een oplossing, gaf de premier aan. “Een Russisch spreekwoord zegt: ‘bid tot god, maar roei toch altijd naar de oever’. Heb vertrouwen, maar werk intussen toch maar een oplossing uit.”

Die oplossing is de pandemiewet, waarvan het voorontwerp de afgelopen weken grondig besproken is in het parlement en die nu teruggaat naar de regeringstafel voor eventuele aanpassingen. “Het is overduidelijk dat de timing een uitdaging zal zijn, maar ik denk dat het met gezonde spoed mogelijk moet zijn om de pandemiewet op tijd af te werken”, zei De Croo. Hij benadrukte wel dat de regering wil luisteren naar het advies van de Raad van State - dat later deze maand verwacht wordt - en naar de opmerkingen van de Kamer. “Dat gaat over meer dan 600 pagina’s, die we in detail gaan bestuderen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234