Zaterdag 30/05/2020

Politiek

Regering mag dan kibbelen, zomerakkoord is in zicht

Premier Michel (MR) paait CD&V met enkele maatregelen die als fiscaal rechtvaardig gezien kunnen worden.Beeld BELGA

Ondanks de spanningen tussen CD&V en N-VA lijkt de regering-Michel op een groot zomerakkoord af te stevenen dit feestweekend. Al blijven centen en fiscale rechtvaardigheid nog heikele punten. 'Het zou zonde zijn om nu nog te crashen.'

1 Begroting: tekort smelt weg

"Zeggen dat we in 2 jaar 8 miljard euro gaan vinden, is de mensen blaasjes wijsmaken." Sinds Bart De Wever (N-VA) met deze gevleugelde woorden zijn voornaamste verkiezingsbelofte - een begroting in evenwicht - inslikte, is het budget niet langer een bron van slapeloze nachten voor de premier.

Om de Europese doelstellingen te respecteren, is er de facto een inspanning van 2,4 miljard nodig in 2018, maar daarvan heeft Michel volgens meerdere bronnen al 1,5 miljard gevonden. Met zijn klassieke recepten: extra dividenden van de overheidsbedrijven, rekening houden met betere groeicijfers en maatregelen die nog niet rendeerden bijsturen en toch weer in de tabellen schrijven.

Nog 900 miljoen te gaan, dus? Dat hangt ervan af. Binnen CD&V leeft de roep om toch nog een grotere inspanning te doen, omdat er heel veel dossiers op tafel liggen waarmee alle partijen weliswaar kunnen uitpakken, maar die de uitgaven nog eens de hoogte injagen. "Als we niet opletten, gaan we dezelfde weg op als de regering-Di Rupo: in een verkiezingsjaar de teugels weer helemaal laten vieren. Wie gaat dan 'show me the money' roepen?", verklaart een regeringstopper.

2 Waslijst aan hervormingen

Binnen de regering zetten alle partijen vooral in op een boost voor de jobcreatie. Alle partijen hebben daarvoor een waslijst aan voorstellen op tafel gelegd, gaande van de winstdeelname voor werknemers en 500 euro netto bijverdienen namens Open Vld over de hervorming van de vennootschapsbelasting namens N-VA tot een lastenverlaging voor kleine zelfstandigen, e-commerce en bouw, de strijd tegen burn-out en een thuisblijftaks op het afdanken van ouder personeel namens CD&V.

Vooral de rol van minister van Werk Kris Peeters (CD&V) is belangrijk. Dat hij zijn nek uitsteekt om de nachtarbeid in de e-commerce, de terugkeer van de proefperiode en de startersjobs voor jongeren eindelijk door te duwen, wordt gewaardeerd door N-VA en Open Vld.

Twee grote knelpunten nog: N-VA wil hoegenaamd niet weten van mystery calls tegen discriminerende werkgevers. En CD&V aarzelt om de door de liberalen gevraagde uitbreiding van de flexi-jobs te valideren, voor het Grondwettelijk Hof er in september een uitspraak over doet. "Maar we geraken er wel uit", zegt een hoge bron. "Met zoveel lekkers op tafel en PS en sp.a die in de touwen hangen, zou het zonde zijn om nu nog te crashen. De sfeer is veel beter dan in oktober."

3 Wat met de belastingen?

Toen botste CD&V met de rest over de koppeling van de vennootschapsbelasting aan een meerwaardetaks. Over de bedrijfsbelastingen bestaat niet zo heel veel discussie meer. Het plan zou zijn om het tarief deze legislatuur net onder de 30 procent te duwen, met de focus op kmo's. Pas in de volgende legislatuur zou de verlaging dan voortgezet worden.

Als alternatief voor de door Open Vld en N-VA afgeschoten meerwaardebelasting, biedt premier Michel aan CD&V een korf maatregelen aan die als fiscaal rechtvaardig gezien kunnen worden. Het gaat onder andere om een uitbreiding van de welvaartsenveloppe en de invoering van een taks op effectenportefeuilles. Dat zijn de rekeningen die beleggers gebruiken om hun beursverrichtingen te doen. Die zou beperkt worden tot de grotere vermogens en aan de bron - door de bank, dus - geïnd worden.

Dat en het feit dat er een waslijst socio-economische hervormingen op tafel ligt, maken het voorstel beter verteerbaar voor N-VA en Open Vld. Beide partijen zouden wel nog een aantal eerdere beslissingen willen terugdraaien. De huidige beurstaks wordt bijvoorbeeld in vraag gesteld.

4 Hoop op landing

De technici van de diverse kabinetten hebben de voorbije dagen zo'n vooruitgang geboekt, dat binnen de regering de hoop op een akkoord in het feestweekend na 21 juli groeit. Maar voor hetzelfde geld loopt er toch nog een wiel af. Er blijven immers veel heikele punten. Hoe wordt dat gat van 900 miljoen of meer gedicht, bijvoorbeeld? En vooral: vindt CD&V dat er genoeg fiscale rechtvaardigheid in zit?

Binnen de meerderheid wordt erop gewezen dat een principeakkoord over Arco het pad naar een akkoord moet effenen. In die deal zou vastgelegd worden dat een deel van de verkoop van de Belfius-bank voor de terugbetaling van de Arco-coöperanten gereserveerd wordt. Toch blijft CD&V achterdochtig. De manier waarop N-VA de communicatie over enkelbanden, huurwet en reddingen op zee kaapte, doet het vertrouwen geen goed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234