Dinsdag 25/02/2020

Update

Regering kondigt 28 nieuwe maatregelen aan na 'superministerraad'

Premier Michel voor het kasteel van Hertoginnedal.Beeld BELGA

De regering heeft op de bijzondere thematische ministerraad over veiligheid, justitie en defensie een pakket van 28 maatregelen genomen. Die hebben niet enkel betrekking op de strijd tegen het terrorisme, maar moeten ook de cybercriminaliteit aanpakken en de verkeersveiligheid verhogen.

Na een paasvakantie vol met gekibbel tussen de coalitiepartners kondigde premier Charles Michel op 19 april aan dat er drie "buitengewone thematische ministerraden", over veiligheid en justitie, over economie en werk, over sociale zaken en strijd tegen armoede, zouden georganiseerd worden.

Op het vlak van justitie wordt een veiligheidsperiode ingevoerd voor de zwaarste misdaden. Het gaat om een periode die de veroordeelde moet uitzitten voordat hij in aanmerking kan komen voor een vervroegde invrijheidstelling. 
Zo moet voorkomen worden dat personen die zeer zware feiten plegen al na het een derde van zijn straf een aanvraag kan indienen om voorwaardelijk vrij te komen.

Meer gesloten centra

Inzake asiel en migratie voorziet een masterplan in de verhoging van de capaciteit van de gesloten centra van 600 naar 1.066 plaatsen in 2020. Op korte termijn wordt extra capaciteit gecreëerd in Steenokkerzeel, Merksplas en Holsbeek. Op middellange termijn komen er nieuwe centra in Antwerpen en Jumet.

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) reageert opgetogen op het goedegekeurde Masterplan Gesloten Centra van staatssecrataris Theo Francken (N-VA), met daarin vervat de bouw van een nieuw gesloten centrum in Antwerpen waar plaats zal zijn voor 144 illegalen. De helft van die plaatsen wordt voorbehouden voor criminele of gedragsgestoorde illegalen die een gevaar vormen voor de veiligheid, preciseert De Wever.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken en minister van Defensie Steven Vandeput (beiden N-VA).Beeld BELGA

"Het is een ongelofelijk goede zaak voor Antwerpen dat we dit realiseren en dat de bouw van het nieuwe centrum volgend jaar al van start zal gaan", vindt hij.

Cyberveiligheid

De ministerraad zette ook het licht op groen voor uitbreiding van de diensten van het Federal Cyber Emergency Team (CERT.be) met een callcenter dat 24/7 beschikbaar zal zijn. Naast vitale sectoren zoals de energiesector, de financiële sector en de transportsector kunnen ook andere bedrijven hierop een beroep doen bij cyberaanvallen. 

"Na de aanslagen van 22 maart vorig jaar ging terecht veel aandacht naar onze fysieke veiligheid. Maar cyberaanvallen en cyberspionage vormen minstens een even grote bedreiging voor onze veiligheid, onze concurrentiepositie en onze economie. Dat is de voorbije dagen nog maar eens bewezen met de grootschalige cyberaanval met ransomware. Zowel de overheid als onze bedrijven moeten hun weerbaarheid tegen cyberaanvallen verhogen", zegt minister van Digitale Agenda Alexander De Croo.

Verkeersveiligheid

Zoals reeds eerder aangekondigd, komen er fiscale stimuli voor de rechtsbijstandsverzekering en zullen identiteitskaarten in de toekomst ook vingerafdrukken bevatten om indentiteitsfraude te bestrijden.

Op het vlak van verkeersveiligheid wordt het alcoholslot verplichting voor bestuurders met een promille van meer dan 1,8 g/l. Voor recidivisten geldt de verplicht reeds voor meer dan 1,2 g/l. Er zijn ook zwaardere straffen voorzien bij vluchtmisdrijf, recidive, verval, zonder verzekering rijden.

In de strijd tegen de financiering van terrorisme wordt de financiële transparantie van vzw's verhoogd en worden doelgerichte controles versterkt.

Het pakket maatregelen zorgt dit jaar voor 28,1 miljoen euro extra uitgaven. In 2018 gaat het om 137,7 miljoen en in 219 bijna 180 miljoen. Daarvoor is een jaarlijkse bijkomende inspanning van 105 miljoen euro nodig.

Lees ook: Zo wil regering-Michel uw veiligheid verhogen

Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234