Zaterdag 21/05/2022

Politiek

Regering knokt voor overleven

De start van het politieke jaar verliep gisteren in mineur. Veel zitjes bleven leeg. Beeld Photo News
De start van het politieke jaar verliep gisteren in mineur. Veel zitjes bleven leeg.Beeld Photo News

Door een meerwaardebelasting op aandelenverkoop te koppelen aan het stimuleren van investeringen in bijvoorbeeld startende ondernemingen, hoopt premier Charles Michel (MR) zijn regering te redden. De partijen zitten weer rond de tafel, maar de tegenstellingen blijven groot.

RWJVH en JM

Drie dagen heeft premier Michel voor hij zijn begroting aan Europa moet voorleggen. De tabel met cijfers ligt klaar, maar de grote fiscale hervormingen die hij wil doorvoeren, zijn nog lang niet rond. CD&V vond de invoering van de meerwaardebelasting een regeringscrisis waard. Nadat de partij maandagavond het regeringsberaad staakte en Michel zijn State of the Union noodgedwongen moest uitstellen, werden de onderhandelingen gisteravond hervat. Zonder resultaat vooralsnog, al dient er zich wel een uitweg aan.

Minister Reynders staat na de onderhandelingen de pers te woord. Beeld Bob Van Mol
Minister Reynders staat na de onderhandelingen de pers te woord.Beeld Bob Van Mol

Open Vld kwam met een mogelijke oplossing aandraven, op aangeven van de premier zelf. Vicepremier Alexander De Croo pleitte ervoor om investeren in bedrijven fiscaal te stimuleren. "Er staat meer dan 260 miljard euro op spaarboekjes geparkeerd, een recordbedrag", zei hij. "Dat moeten we activeren. Hoe zorgen we ervoor dat mensen die willen investeren in onze economie beloond worden in plaats van altijd maar meer belast?" Hij verwijst naar de wet Cooreman-De Clercq, die in de jaren 80 mensen moest aanzetten om hun geld in aandelen te pompen.

Met veel bravoure

Indien Open Vld die maatregel binnenhaalt, dan zou CD&V een - afgeslankte - vorm van de meerwaardebelasting kunnen krijgen. Het principe van de wortel en de stok zou dan worden toegepast. De vaststelling is dat te veel rijken op een berg geld zitten waar de economie weinig aan heeft. Wie juist investeert, zoals in kleine, startende bedrijven, kan genieten van het belastingvoordeel. Wie te veel speculeert, wordt bestraft. "We moeten de discussie open durven te voeren", klonk het bij Open Vld.

Het zou in elk geval passen in het grote investeringspact dat Michel met veel bravoure heeft aangekondigd. Hij zou Open Vld de piste hebben aangeboden, omdat de partij nog maar weinig heeft kunnen binnenhalen tijdens de begrotingsgesprekken. De andere partijen wensten gisteravond nog niet te reageren.

Maggie De Block. Beeld Bob Van Mol
Maggie De Block.Beeld Bob Van Mol

Toch heeft Michel nog heel wat masseerwerk. De christendemocraten houden vast aan hun meerwaardetaks. Volgens hen heeft financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) slecht gerekend bij zijn hervorming van de vennootschapsbelasting. "Er zullen allicht weer gaten vallen", klonk het bij CD&V-voorzitter Wouter Beke. Zijn meerwaardetaks zou dan de oplossing zijn. "Het een kan niet zonder het ander", stelde hij. CD&V is bereid te praten over de concrete invulling van de taks. Maar hoever willen de christendemocraten Open Vld tegemoetkomen, dat de nieuwe belasting het liefst in een zo beperkt mogelijke vorm ziet?

CD&V speelt het hard. De timing is daarbij cruciaal. Ze vrezen dat hun hervorming op de lange baan wordt geschoven. In de nacht van maandag op dinsdag kwamen zij met een ultiem voorstel. Ze eisten dat de meerwaardetaks tegen eind dit jaar wordt uitgewerkt en ingevoerd, samen met de hervorming van de vennootschapsbelasting. Toen de andere partijen hier niet wilden op ingaan, werden de onderhandelingen opgeschort.

Onder nul

Premier Michel moest daardoor zijn State of the Union uitstellen, een forse blamage. Het parlement kwam dan wel samen, maar de regeringsbanken bleven leeg. Na een heftig debat kwam uiteindelijk minister voor Middenstand Willy Borsus (MR) opdagen.

Op de achtergrond trok Michel de gesprekken weer op gang. Gisteravond zaten de topministers weer enkele uren samen. Meer dan het opnieuw overlopen van de standpunten zat er niet in. Het vertrouwen zit zwaar onder nul, maar niemand heeft baat bij nieuwe verkiezingen, zeker CD&V niet. Vandaag praten ze voort.

Kris Peeters. Beeld Bob Van Mol
Kris Peeters.Beeld Bob Van Mol

Lees ook

Een uit het conclaaf wegbenende vicepremier Kris Peeters en vier uur later een sms aan de premier met de melding dat hij niet meer aan de onderhandelingstafel terugkeert. De crisis in de regering lijkt uit het niets te komen, maar suddert in werkelijkheid al twee jaar. Lees de reconstructie in de pluszone van De Morgen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234