Pensioen

Aan pensioen 50-plussers wordt 'voorlopig' dan toch niet geraakt

- Roel Wauters en Ann De Boeck - Bron: Eigen berichtgeving
2 Premier Charles Michel en zijn ploeg hebben nog enkele vragen te beantwoorden. © BELGA

Vijftigers en zestigers die hun job verliezen zullen uiteindelijk geen lager pensioen krijgen. Dat heeft de federale regering beslist na twee weken verwarring. Al is de oplossing voorlopig, zo benadrukt de N-VA.

De regering-Michel heeft een compromis bereikt over de zogenaamde 'losse eindjes' van het zomerakkoord, de maatregelen waar nog geen duidelijkheid over bestond. Zo is beslist dat wie na zijn 50ste werkloos wordt, geen pensioenrechten zal verliezen.

Over die maatregel was de afgelopen dagen bijzonder veel onduidelijkheid ontstaan. Gwendolyn Rutten (Open Vld) ontkende begin deze maand dat 50-plussers harder zouden worden aangepakt. Even later sprak pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) haar tegen.

Share

De verwarring is echter nog niet volledig van de baan

De regering kwam naar buiten met de mededeling dat er een akkoord is om de uitzondering voor 50-plussers te behouden. Tegelijk zal er ingezet worden op de activering van deze doelgroep. Samen met de sociale partners en de gewesten gaat ze bekijken hoe het onderliggende probleem – de discriminatie van ouderen op de arbeidsmarkt – kan worden aangepakt.

De verwarring is echter nog niet volledig van de baan. Open Vld en CD&V lijken hun slag thuis te halen. Ze waren het felst gekant tegen de maatregel en hielden voet bij stuk. Hun logica: zolang ouderen uit de arbeidsmarkt worden geduwd, is het niet fair om hun pensioenrechten harder aan te pakken. Bij de liberalen zijn ze blij dat het “gezond verstand” heeft gezegevierd.

Toch verzet N-VA zich tegen die lezing van het akkoord. Voor de Vlaams-nationalisten is de ingreep slechts "voorlopig". "De kwestie is nu even weg geparkeerd, waardoor we alles grondig kunnen onderzoeken", zegt een bron. Versta: mogelijk komen er alsnog pensioenmaatregelen gericht tegen die doelgroep. Bij de Vlaams-nationalisten klinkt gemor over de “paniekzaaierij” die de voorbije dagen volgens hen werd gehanteerd door hun politieke tegenstrevers.

Voor de duidelijkheid: wie jonger is dan vijftig, zal na een jaar werkloosheid wel degelijk minder pensioenrechten opbouwen. Die algemene regel werd gisteren nog eens bevestigd.

Onbeantwoorde vragen

Nog andere vragen bleven gisteren onbeantwoord. Zo was de besparing op de pensioenen van 50-plussers ingerekend als een opbrengst van 20 miljoen euro. Waar gaat die nu vandaan komen?

2 De regering-Michel © BELGA

Bovendien nam de regering zich voor om tegen 2019 zo’n 250 miljoen euro te besparen op het pensioenbudget. Een piste die daarvoor op tafel lag, en waarover De Tijd gisteren berichtte, is alvast van tafel. Aanvankelijk was er sprake om de voorwaarden voor vervroegd pensioen aan te scherpen, maar die piste werd verlaten.

Share

Na twee jaar radiostilte belandt pensioen met punten weer bovenaan op de politieke agenda

Vervolgens moest er duidelijkheid komen over een reeks andere besparingen, onder meer op het departement Werk (90 miljoen euro) en Sociale Zaken (64 miljoen). Over de grote lijnen bestaat een akkoord, maar de topministers komen deze ochtend opnieuw samen om de laatste puntjes op de i te zetten. Pas daarna zal er gecommuniceerd worden. Een kakofonie waarbij iedere minister zijn eigen interpretatie geeft, zoals vorige week, moet absoluut vermeden worden.

Daarmee is het werk van de regering op het vlak van pensioen nog lang niet klaar. Begin deze week is op een vergadering definitief gebleken dat de sociale partners er niet uit geraken. Het is nu aan Bacquelaine om uit te maken wie een zwaar beroep heeft en daardoor wat vroeger op pensioen mag. Een aartsmoeilijke evenwichtsoefening, die hij dit najaar nog rond wil hebben.

Bovendien wordt vandaag in het Nationaal Pensioencomité het debat over het pensioen met punten opgestart. Na twee jaar radiostilte belandt de kwestie zo stilaan weer bovenaan de politieke agenda. Minister Bacquelaine wil tegen eind van deze legislatuur de wetgevende basis klaar hebben.

nieuws

zine