Zondag 28/05/2023

Politiek

Regering geeft federaal zorgpersoneel structurele loonsverhoging: ‘Historische investering’

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Beeld BELGA
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).Beeld BELGA

De federale regering gaat 600 miljoen euro pompen in de federale zorgsector, die bijvoorbeeld het ziekenhuispersoneel omvat. Dat hebben minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) en minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) aangekondigd.

Redactie en Belga

Van de 600 miljoen euro die de regering investeert, zal 500 miljoen euro naar loonsverhogingen gaan en 100 miljoen euro naar de verbetering van de arbeidsomstandigheden.

De ministers onderhandelden, samen met minister van Begroting David Clarinval (MR), de voorbije periode met de vakbonden uit de openbare en private federale zorgsector over de extra middelen. De voorbije maanden, met de bestrijding van het nieuwe coronavirus, hebben immers de noodzaak aan voldoende en kwalitatief personeel in de zorgsector nogmaals erg duidelijk gemaakt, erkennen de ministers.

Voor de opslag gaat het concreet om 500 miljoen euro voor de lonen in de periode 2021-2022. Hoeveel loonsverhoging het ziekenhuispersoneel en andere werknemers uit de sector krijgen, hangt af van functie tot functie. Dat varieert van 3 tot 4 procent, voor sommigen 5 tot 8 procent en er zijn een aantal uitschieters van 15 en meer procent, verduidelijkt het kabinet van minister Muylle.

‘Heel zware inspanning’

De kern stemde vorige week al in met de nodige middelen voor het voorontwerp van sociaal akkoord. De regering zal het voorontwerp bekrachtigen eens alle sociale partners ingestemd hebben. Concreet zal de regering vrijdag de plannen goedkeuren, aldus Muylle. In september gaat het dossier dan naar de Kamer.

“Het was de bedoeling om een nieuw sociaal akkoord te krijgen voor de zorgsector, die zijn weerbaarheid en flexibiliteit heeft bewezen in deze coronacrisis”, aldus De Block.

“Als Covid-19 ons iets heeft geleerd, dan is dat het ongelooflijk belangrijk is om voldoende, maar ook kwalitatief personeel in de zorg te hebben. Elke schakel van de ketting is ongelooflijk belangrijk in de zorgsector”, voegde Muylle toe.

Het gaat niet om de enige extra middelen. De Kamer keurde eerder al het ‘fonds blouses blanches’ goed, een wetsvoorstel uitgewerkt door een werkgroep onder leiding van Jan Bertels (sp.a) en Marc Goblet (PS). Daarin krijgt de zorgsector ruim 400 miljoen euro extra middelen. Het merendeel van deze middelen gaat naar de aanwerving van nieuw personeel. Alles samen geeft dat dus 1 miljard euro extra middelen voor de federale zorgsector, een “heel zware inspanning” aldus De Block.

‘Historische investering’

Een “historische investering”, zo luidt het verdict van Zorgnet-Icuro over het bijkomend budget van 600 miljoen. De middelen komen tegemoet aan de “roep die tijdens de crisis luid weerklonk om het personeel in de zorg meer perspectief te bieden”, aldus de koepel van de Vlaamse ziekenhuizen en ‘not-for-profit’ woonzorgcentra.

Zorgnet-Icuro is tevreden dat, na de symbolische lakens en het handgeklap op het hoogtepunt van de coronacrisis, er meer middelen gaan naar het personeel van de ziekenhuizen en andere sectoren van de federale non-profit. De coronacrisis zette immers een aantal reeds lang gekende pijnpunten op scherp, klinkt het, zoals meer personeel en betere loon-en arbeidsvoorwaarden. Het gaat volgens de koepel om circa 125.000 werknemers in de federale zorgsectoren.

“Zorgnet-Icuro is bijzonder blij dat de ‘lessons learned’ uit de coronacrisis bij de federale overheid niet op een koude steen vielen”, zegt gedelegeerd bestuurder Margot Cloet in een persbericht. “Dat de overheid in één keer een dergelijk bedrag voor het zorgpersoneel uittrekt is ongezien. Het is bijzonder fijn dat de medewerkers uit de ziekenhuizen met dit nieuws aan hun broodnodige vakantie kunnen beginnen.”

Net als de vakbonden verwacht Zorgnet-Icuro nu een inspanning van de gemeenschappen. “In de Vlaamse sectoren, waaronder de woonzorgcentra, werken nog eens bijna 130.000 medewerkers. Daarvoor starten de sociale onderhandelingen op woensdag 8 juli. Zij hebben evengoed recht op meer waardering”, zegt Cloet. “We hopen dan ook van harte dat Vlaanderen een even grote inspanning zal doen. Zoniet zal er een ontoelaatbare discriminatie ontstaan tussen de verschillende zorgsectoren.”

Groen treedt die oproep voor betere lonen en arbeidsvoorwaarden bij. “Zo krijgen ook de medewerkers van woonzorgcentra, kinderopvang, jeugdhulp enzovoort meer dan applaus. Welzijnsminister Beke heeft meegeklapt voor de zorg, nu is het tijd om structureel dingen aan te pakken”, zeggen de Vlaamse Parlementsleden Celia Groothedde en Ann De Martelaer. Ze vragen ook meer personeel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234