Woensdag 07/12/2022

Terreurbestrijding

Regering beslist: elke gemeente moet helpen om radicalisme te bestrijden

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Beeld BELGA
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).Beeld BELGA

Elke gemeente moet een veiligheidscel oprichten. Dat besliste de federale regering zonet. 'Als we de strijd tegen terreur goed willen voeren, mogen we geen morzel grond overslaan.'

Jeroen Van Horenbeek

De strijd tegen banditisme, radicalisme en terrorisme begint op het lokale niveau. Het is vaak onder de kerktoren dat de eerste alarmsignalen worden opgepikt. In scholen, door straathoekwerkers, door lokale politiemensen. De aanslagen op 22 maart 2015 in Brussel hebben echter aangetoond dat het van essentieel belang is dat die informatie ook wordt gedeeld. Dat er daarna iets mee gebeurt.

De federale regering heeft daarom zopas, tijdens de ministerraad vanochtend, beslist dat elke gemeente in ons land voortaan verplicht is om een eigen lokale integrale veiligheidscel (LIVC) op te richten. Zo'n veiligheidscel vergadert maandelijks onder het voorzitterschap van de burgemeester. Onder meer het OCMW en de sociale diensten, de straathoekwerkers en de onderwijsinstellingen schuiven er aan.

Beroepsgeheim

De lokale integrale veiligheidscel moet dienen als overlegplatform. Bij alarmsignalen moet de veiligheidscel nagaan hoe men daar het best mee omgaat, of er aan preventie moet worden gedaan en of de politie moet worden ingeschakeld. De lokale politiediensten zijn zelf ook vertegenwoordigd in de cel, maar het is niet de bedoeling dat zij de leiding nemen. De politie zit ook nog samen met de veiligheidsdiensten en het parket in een Local Taskforce (LTF). Hier worden de 'zware dossiers' opgevolgd.

Goed de helft van de Belgische gemeenten heeft vandaag al een lokale integrale veiligheidscel. Vooral Vlaanderen doet het goed. "Maar als we onze strijd tegen terreur goed willen voeren, dan mogen we geen morzel grond overslaan. Ook niet buiten de steden. Als de aanslagen van 22 maart ons iets hebben geleerd, dan wel dat je zulke drama's alleen voorkomt door de gaten in het net zo klein mogelijk te maken", reageert Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Jambon dringt hier al een jaar op aan binnen de centrumrechtse coalitie.

Belangrijk hierbij is dat sinds enkele maanden de wet op het gedeelde beroepsgeheim is hervormd. Dit moet het voor bijvoorbeeld straathoekwerkers en OCMW-medewerkers mogelijk maken om gevoelige informatie over hun contacten toch op tafel te leggen tijdens de vergaderingen van de veiligheidscel.

"We beseffen dat het niet evident is voor mensen om dit soort informatie te delen. We willen geen heksenjacht starten. Het kan niet de bedoeling zijn dat iemands naam valt op zo'n vergadering en dat de eerstvolgende negen maanden een combi voor zijn deur staat", vervolgt Van Raemdonck. "Je moet een balans zoeken tussen wat ethisch is en wat nodig is om problemen te vermijden. Dankzij het gedeelde beroepsgeheim kunnen mensen uit verschillende domeinen nu makkelijker informatie delen."

Financiële middelen

De VVSG, de Vlaamse koepelorganisatie van steden en gemeenten, is geen voorstander van een verplichte invoering van de veiligheidscellen. "Voor alle duidelijkheid: we vinden het systeem zelf wel goed. Heel wat steden en gemeenten waar zo'n cel voor successen kan zorgen, hebben die intussen ook opgericht", zegt woordvoerder Nathalie Debast. "Maar een verplichting lijkt ons geen goed idee. Gemeenten moeten hier uiteindelijk autonoom over kunnen beslissen. Niet overal is nood aan een veiligheidscel."

Bovendien vraagt de VVSG zich af: komt er boter bij de vis? "Als de regering dit verplicht, dan moeten daar middelen tegenover staan", vindt Debast. Het kabinet van Jambon benadrukt dat er de komende weken nog overleg volgt met de gewesten en de gemeenten om alles te concretiseren. "We willen het hele grondgebied bestrijken. In de allerkleinste gemeente kan het misschien een tussenoplossing zijn door per politiezone een veiligheidscel op te richten", zegt Van Raemdonck.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234