Woensdag 08/07/2020

Politiek

Regering bereikt akkoord over begroting, arbeidsdeal en Arco-gedupeerden

Archiefbeeld van de federale regering, met premier Charles Michel (MR) centraal.Beeld BELGA

De regering-Michel heeft deze nacht een akkoord bereikt over de begroting voor volgend jaar en de jobsdeal, waarmee de premier een mouw wil passen aan de mismatch op de arbeidsmarkt. Dat bevestigt premier Charles Michel (MR) via Twitter. Ook over het Arco-dossier en de vierde speler op de telecommarkt zou er een akkoord zijn, maar nog niet over de vervanging van de F-16's. 

Na een vergadering van bijna zeven uur, is de federale regering eruit. Ze bereikte een akkoord over verschillende dossiers die door premier Charles Michel aan elkaar werden gekoppeld.

Begroting

Een eerste dossier waar een akkoord over werd bereikt, is de begroting. Volgens het rapport van het Monitoringcomité moest de regering op zoek naar 2,6 miljard euro om de begroting op de sporen te houden van de afspraken met de Europese Commissie, al gebeuren er doorgaans nog technische correcties op die cijfers zodat het einddoel wat lager uitvalt. 

Een flink deel van die oefening werd dichtgereden door maatregelen binnen de arbeidsdeal. "Vooral de arbeidsdeal heeft het mogelijk gemaakt dat we een grote bijsturing in de begroting konden doen", zegt vicepremier Jan Jambon (N-VA) in De Ochtend op Radio 1. "We willen 12.500 mensen aan werk helpen en daarmee 505,4 miljoen euro realiseren", vult vicepremier Kris Peeters (CD&V) aan in De Ochtend

Arbeidsdeal

Die arbeidsdeal bevat een pak maatregelen om de mismatch tussen het hoge aantal vacatures en de lage werkzaamheidsgraad aan te pakken. Peeters en co. pakken uit met 28 maatregelen om die mismatch aan te pakken. Zo worden de premies voor werkzoekenden om een opleiding te volgen, betaald door de deelstaten, voortaan vrijgesteld van belasting. Ook zal het volledige stelsen van de werkloosheidsuitkeringen worden vereenvoudigd.

Opvallend is dat de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen deel van het pakket uitmaakt. Dat principe houdt in dat de uitkering in een eerste fase stijgt, maar nadien sterker daalt. Er is sprake van een bijgeschaafde versie van het voorstel van de Gentse professor Stijn Baert. Het systeem zou begin 2019 in werking treden. "De timing en de basisprincipes zijn afgeklopt", zegt Jambon. "Nu rest inderdaad nog wat studiewerk. Dit doe je immers niet in één nacht."

De deal bevat ook een reeks fiscale ingrepen en premies, net als bepalingen rond de startersjobs. Er is ook bevestigd dat het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) - het vroegere brugpensioen - vanaf volgend jaar pas kan vanaf 59 jaar en vanaf 2020 op 60-jarige leeftijd. Uitzonderingen zouden niet meer kunnen. De discussie stak de voorbije weken de kop op naar aanleiding van de herstructurering bij Carrefour, waar mensen van 56 jaar met SWT konden.

Beursgang Belfius

De regering bereikte ook een akkoord over de gedeeltelijke beursgang van Belfius en de vergoeding van de 800.000 gedupeerde Arco-coöperanten. Daarvoor wordt een fonds in het leven geroepen. "We gaan een deel van Belfius privatiseren en uit die opbrengst wordt een bedrag voor de Arco-spaarders getrokken", aldus Jambon. De regering besliste om 30 procent van Belfius naar de beurs te brengen. Eerder was al afgesproken dat de coöperanten 40 procent van hun inleg terugkrijgen.

Vorige constructies om die spaarders te vergoeden, werden opgeblazen onder druk van de Europese Unie die het als illegale staatssteun beschouwt. De federale regering probeert nu de definitie van illegale staatssteun te omzeilen. "We hebben afgesproken dat we alleen natuurlijke personen zullen vergoeden, geen rechtspersonen, waardoor er geen sprake kan zijn van staatssteun", aldus Peeters. "Daardoor moeten we vooraf geen goedkeuring vragen aan de Europese Unie."

De christelijke arbeidersbeweging, die bij de ondergang van Dexia zware verliezen moest slikken via haar financiële poot Arco, zou ongeveer 35 miljoen euro bijdragen in het fonds, dat mee gespijsd wordt door de overheid en de bank Belfius. Volgens Peeters "draagt iedereen evenwichtig bij" in het fonds. 

Vierde speler telecommarkt

Ook raakten de topministers het eens over de mogelijkheid om een vierde speler op de telecommarkt toe te laten, naast Proximus, Orange en Telenet. Toen hij zijn voorstel enkele maanden geleden lanceerde, keek bevoegd minister Alexander De Croo (Open Vld) naar de veiling van de mobiele frequenties van volgend jaar, waarbij een deel zou worden gereserveerd voor een nieuwe speler. Dat moet leiden tot meer concurrentie, meer datagebruik en lagere prijzen.

Hertoginnedal, waar de regering vergaderde.Beeld BELGA

Budgetoverschrijding geneesmiddelen

De ploeg-Michel raakte het ook eens over een manier om het succes van de innovatieve geneesmiddelen budgettair op te vangen. Dat succes had immers een keerzijde. Het leidde tot een budgetoverschrijding van 500 miljoen euro, waarvan 300 miljoen euro voor kankerbehandelingen in 2019.

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) had aangegeven dat ze geen besparing op de kankerbehandeling wilde doorvoeren. Om het gat dicht te rijden, voorziet de regering 200 miljoen euro, terwijl de farmaceutische sector 100 miljoen euro inbrengt. De overige 200 miljoen wordt gevonden door maatregelen in het geneesmiddelenbeleid en technische correcties.

Over de vervanging van de huidige F-16's werden geen knopen doorgehakt: het dossier lag zelfs niet op de onderhandelingstafel.

"Hervorming en modernisering arbeidsmarkt"

Op Twitter stelde N-VA-vicepremier Jan Jambon dat de regering erin is geslaagd een begrotingsakkoord te sluiten dat de arbeidsmarkt grondig hervormt en moderniseert. "Dankzij deze arbeidsdeal zijn we klaar om de mismatch op de jobmarkt doortastend aan te pakken", aldus Jambon. 

Zijn CD&V-collega Kris Peeters had het over een akkoord over een ambitieuze arbeidsdeal om grote aantal openstaande vacatures in te vullen en over een vergoeding van Arco-coöperanten.

Om 11 uur geeft de regering een persconferentie met meer tekst en uitleg.

Oppositiepartij sp.a vindt dat de regering zich wat betreft de begroting rijk rekent. "In haar zelfgekozen hoofdvak, de begroting, is de regering totaal niet geslaagd", zegt sp.a-voorzitter John Crombez. "Alle rapporten zijn unaniem: volgend jaar zal het tekort stijgen. En de regering doet niets. Hier en daar voert ze enkele correcties door, maar het niet meer dan gerommel in de marge. Deze regering durft geen grote bedragen verschuiven." Crombez wijst bijvoorbeeld op bedrijfswagens. Meyrem Almaci, de voorzitster van Groen, ziet "geen garantie dat de Arco-oplossing de Europese toets zal doorstaan". "Net als de Arco-coöperanten zeg ik: 'Eerst zien, dan geloven'."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234