Vrijdag 06/12/2019

Migratiepact

Redt Angela Merkel de regering-Michel?

Duits bondskanselier Angela Merkel en Belgisch premier Charles Michel. Beeld REUTERS

Duitsland gaat een interpretatieve verklaring toevoegen aan het VN-migratiepact. Mogelijk biedt die een uitweg voor de Belgische regering, die al weken verdeeld is over het pact.

Het Verdrag van Marrakech leidt al weken tot hoogoplopende spanningen binnen de federale regering. Het doel van de tekst, die op een VN-top op 10 en 11 december wordt goedgekeurd, is om meer vat te krijgen op de internationale migratiestromen. Eind september kondigde premier Charles Michel voor de Algemene Vergadering van de VN nog aan dat België het verdrag zou ondertekenen. Enkele weken geleden liet N-VA echter weten dat de partij zich niet achter de tekst kan scharen. 

In rechts-radicale kringen staat Marrakech symbool voor ‘open grenzen’. Vlaams Belang neemt al weken de ‘softe houding’ van N-VA onder vuur. Hoewel het verdrag uitdrukkelijk stelt dat het juridisch niet bindend is, is N-VA bevreesd voor mogelijke juridische implicaties als België groen licht geeft. 

Met de parlementsverkiezingen van mei in het vooruitzicht wil N-VA noch MR toegeven. In de Wetstraat durft niemand een val van de regering over ‘Marrakech’ nog uitsluiten. Om uit die benarde situatie te geraken, overlegde premier Michel de voorbije weken met onze buurlanden, om te kijken welke positie zij zullen innemen. Ook in Nederland en Duitsland zorgt het verdrag voor heel wat discussie.

In Nederland is het debat nog volop bezig, maar de Duitse meerderheidspartijen CDU en SPD hebben deze week beslist om een ‘interpretatieve nota’ aan het verdrag toe te voegen. Die begeleidende tekst moet nog eens extra benadrukken dat het verdrag migranten geen extra rechten verleent, of de ondertekenende landen tot bepaalde acties dwingt. In de Duitse nota, waar het parlement zich morgen over uitspreekt, staat dat de Duitse regering verzekert dat het migratiepact “de nationale soevereiniteit en het recht van Duitsland om zelf over zijn migratiepolitiek te beslissen niet in het gedrang brengt”.

Gezichtsverlies vermijden

Vraag is of de Duitse nota ook de discussie binnen de Belgische regering kan helpen beslechten. “Hoe meer landen het pact onderschrijven, al is het met een interpretatieve nota, hoe meer kans op een uitweg”, klinkt het bij een regeringsbron. Zo’n interpretatieve verklaring kan mogelijk ook voor de Belgische regering een oplossing betekenen. Zo kunnen zowel Michel als N-VA gezichtsverlies vermijden. Of Michel momenteel aan een eigen verklarende nota werkt, is niet duidelijk. De regeringspartijen verwijzen allemaal naar de premier, maar die houdt de lippen stijf op elkaar. “Ik heb niet het idee dat men nu over een tekst aan het onderhandelen is”, zegt een coalitiepartner. “In het openbaar zegt N-VA dat de premier hen zal moeten overtuigen, maar ze weigeren om het gesprek aan te gaan.”

Een andere optie is dat ons land zich aansluit bij Duitsland. Immers: wanneer verschillende landen samen eenzelfde tekst aannemen, wint die aan gewicht. Of dat voor N-VA te overwegen valt, is echter evenmin duidelijk. Ook die partij laat niet in haar kaarten kijken. De juridische experts van N-VA nemen de Duitse verklaring nog onder de loep.

Michel heeft nog anderhalve week voor hij naar Marrakech afreist. De premier is alvast voorbereid voor als de situatie dan nog steeds vast zit. “Ik weet wat ik zal doen als het blokkeert, maar ik ga het niet zeggen”, zei Michel voor een gezelschap van ondernemers in de club van Lotharingen. Verdere toelichting wou hij noch zijn kabinet daarbij geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234