Politiek

Redesign regering-Michel maat voor niets

1 Premier Michel had een ambitieus plan voor ogen: van de logge administratie een performante, efficiënte overheid maken. © Photo News

Een grootschalige hervorming van de overheid moest de afgelopen jaren 650 miljoen opbrengen. Maar in het begrotingsontwerp voor 2019 werd voor het tweede jaar op rij geen opbrengst verwacht. Regeringsbronnen erkennen dat het project niet heeft opgebracht wat werd verwacht.

Ambitieus, dat is wel het minste dat gezegd kon worden van de redesign van de overheid die de regering-Michel wou doorvoeren: van de logge administratie een performante, efficiënte overheid maken. Vooral budgettair waren de verwachtingen hooggespannen. Gespreid over vijf jaar – van 2016 tot 2020 – werd een opbrengst van 750 miljoen euro verwacht. Aan het eind van de rit zou de hertimmerde machine ook goedkoper draaien en het overheidsbeslag verlagen.

Het plan draaide uit op een ontgoocheling. Eind december constateerde het Rekenhof dat van de redesign al voor het tweede jaar op rij “geen spoor meer te vinden is” in het begrotingsontwerp.

cult

zine