Dinsdag 28/06/2022

Politiek

Reconstructie van een bewogen dag voor Tom Meeuws

Tom Meeuws. Beeld BELGA
Tom Meeuws.Beeld BELGA

Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws gaat ontslag nemen bij de linkse kartellijst Samen. Dat kondigt kopman Wouter Van Besien (Groen) aan. Een reconstructie.

Ann De Boeck en Jeroen Van Horenbeek en Roel Wauters

Om 16 uur begint het te dagen bij Tom Meeuws: het zal hem niet meer lukken om recht te maken wat krom is. Het Laatste Nieuws heeft hem net gebeld voor een reactie op een nieuw artikel dat de krant 's anderendaags wil publiceren. Daarin duiken opnieuw omstreden facturen op uit Meeuws' periode als directeur van De Lijn in Antwerpen. Deze keer gaat het om 150.000 euro voor een pilootproject dat hij zonder overleg met zijn raad van bestuur zou hebben toegewezen aan een bevriende relatie: de voorzitter van Groen Senioren.

Meeuws neemt contact op met Wouter Van Besien, de kopman van Groen in Antwerpen en de lijsttrekker van de linkse lijst Samen. "Ik ga mijn ontslag voorleggen aan het partijbestuur", zegt Meeuws. Daarop zien de twee elkaar op het sp.a-secretariaat. Van Besien beseft dat het weinig zin heeft om Meeuws nog te proberen overtuigen. Bovendien wil hij hem ook niet tegenhouden: daarvoor blijkt het nieuwe rode gezicht in Antwerpen te veel bezwarende bagage mee te slepen. Doorzetten met Meeuws betekent de komende maanden in elk debat geconfronteerd worden met zijn banden met vastgoedmagnaten en het feit dat hij het als directeur bij De Lijn niet te nauw nam met de financiële regels.

"Het gaat om een persoonlijke beslissing van Tom, die we aanvaarden en respecteren", reageert een groene bron. "Hij heeft zelf de inschatting gemaakt dat zijn persoon te veel de aandacht zou afleiden van wat er echt toe doet: het project van Samen voor de stad Antwerpen. Ook binnen onze partij was die zorg aanwezig."

Verkapte facturen

's Ochtends hebben De Morgen, Het Laatste Nieuws en Dag Allemaal al bericht over hoe Meeuws als directeur bij De Lijn Antwerpen tussen 2013 en 2015 zijn boekje te buiten was gegaan met zijn uitgaven bij De Lijn. Uit nieuwe info blijkt dat hij facturen opdeelde in stukken om zo te ontsnappen aan de controle van de raad van bestuur. Daarnaast besteedde hij de opening van een tramlijn uit aan het Antwerpse cultuurhuis De Roma. Hij had daarvoor 549.000 euro veil. Zo'n 150.000 euro betaalde hij al nog voor het contract was afgesloten.

In een eerste reactie sluit Samen nog de rangen, want Van Besien wil niet dezelfde fout maken als eind november. Toen kwam Meeuws al een eerste keer in opspraak. In de nasleep van de affaire over 't Fornuis had Meeuws het stadsbestuur beschuldigd van te innige banden met projectontwikkelaar Land Invest, maar die aanval kwam als een boemerang terug. In De Tijd werden namelijk WhatsApp-berichten tussen hem en Land Invest gelekt. Het duurde vier dagen voordat Samen de rangen sloot. Vier dagen waarin N-VA flink kon doorbeuken.

Daarom laat Van Besien deze keer al in de voormiddag weten dat hij resoluut achter zijn rode luitenant blijft staan en laat hij weinig ruimte voor interpretatie. Het kartel Samen gaat door, mét Meeuws. De groene kopman doet daarbij een oproep voor een propere campagne: "Dit is niet het soort campagne dat wij willen. Laten we focussen op wat de inwoners van Antwerpen echt wakker houdt: gezonde lucht, veilig verkeer, betaalbaar wonen en veilige buurten." Daarmee lijkt de rel, misschien sneller dan verwacht, te gaan liggen.

Lekken

Maar tegen de avond is het duidelijk dat Meeuws dit niet meer te boven komt. Want terecht of niet: voor het grote publiek lijken de nieuwe onthullingen te bevestigen dat de socialist niet zuiver op de graat is. Eerst waren er de banden met de vastgoedmagnaten van Antwerpen, nu blijkt dat hij in de fout is gegaan met Vlaams overheidsgeld dat bestemd was voor bussen en trams. Voor een links politicus is die beeldvorming dodelijk. En dan komt Meeuws met zijn beslissing. Hij zal de Antwerpse afdeling om 20 uur inlichten.

Een uurtje vroeger, om 19 uur, blazen de Antwerpse groenen al verzamelen in het Groenhuis in de Statiestraat. Drie maanden geleden beklonken Groen en sp.a hier om de hoek nog hun samenwerking, nadat de twee partijcongressen hun akkoord hadden gegeven. Nu is er slecht nieuws. Het ontslag van Meeuws, die er zelf niet bij is, wordt gecommuniceerd. Weinig groenen reageren verrast. Niemand is echt geschokt.

Opmerkelijk: bijna op hetzelfde moment, om 19.01 uur, publiceert Gazet van Antwerpen de primeur over Meeuws' ontslag op haar website. Op dat moment heeft Meeuws zijn eigen partijbureau nog niet te woord kunnen staan. Dat doet een prominent lid van Samen vermoeden dat enkele groenen zijn ontslag bewust hebben gepusht en gelekt. "Het doel: Samen uit elkaar spelen." De groenen ontkennen, maar het is een feit dat de strapatsen van Meeuws al een tijdje moeilijk lagen. Niet iedereen in de partij staat achter het kartel. Ook opmerkelijk: anderhalf uur later blijkt de voorzitter van Tom Meeuws, John Crombez, compleet verrast in de studio van De afspraak.

Na een erg lang partijbestuur wordt uiteindelijk toch anders beslist. Na meer dan vier uur vergaderen staat Meeuws zelf, met het voltallige partijbestuur als ruggensteun, de verzamelde pers te woord. De reden wordt snel duidelijk: de Antwerpse sp.a wil doorgaan met Meeuws.

"Dit was niet de makkelijkste keuze", klinkt het. "Maar het partijbestuur van sp.a stad Antwerpen is ervan overtuigd dat we met Samen niet willen meedoen met de moddercampagne die volop bezig is en die nooit geziene proporties aanneemt. Het moet volgens ons gaan over waar we met de stad naartoe willen, maar ook over de waarden en de manier van aan politiek doen."

Meeuws zal nu contact opnemen met lijsttrekker Wouter Van Besien (Groen) en nummer twee op de Samen-lijst Jinnih Beels (onafhankelijk) om hen persoonlijk de beslissing van sp.a toe te lichten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234