Dinsdag 28/01/2020

aanval N-VA op rechters

Rechts versus de rechtsstaat: "Een ordinaire leugen en volksverlakkerij"

N-VA-voorzitter Bart De Wever Beeld BELGA

Na de ongeziene frontale aanval op de rechtsstaat in een campagne op sociale media, reageert N-VA-voorzitter Bart De Wever. Enerzijds stelt hij dat de kritiek "over slechts één zaak gaat", anderzijds acht hij rechters verantwoordelijk voor de asielcrisis. "Ordinaire en domme volksverlakkerij", reageren juristen.

"Een rechter die zich in de plaats stelt van de politiek en zegt: 'U krijgt geen visum van de minister? Wel, dan geef ik er u één', bedreigt de democratie." Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Hij doet dat naar aanleiding van de 'visumrel', waarin justitie staatssecretaris voor Asiel Theo Francken (N-VA) op straffe van fikse dwangsommen oplegt een humanitair visum te geven aan een Syrisch gezin dat naar België wil vluchten (DM 9/12). Het strafwetboek verplicht Francken de uitspraak te volgen, maar hij weigert. 'Geen dwangsommen en geen wereldvreemde rechters', klinkt het in een N-VA-campagne op sociale media.

Turkse toestanden

In Terzake nuanceerde De Wever gisteravond een beetje. Hij onderstreepte dat het over "één specifieke zaak en één Franstalige magistraat gaat", hoewel het meerdere vonnissen betreft.

Tegelijk vindt De Wever dat voor de vonnissen "geen draagvlak bij de bevolking bestaat". Ook poneert hij dat rechters verantwoordelijk zijn voor de vluchtelingencrisis, omdat ze "de grenzen weer openzetten". Vooral als het gaat over asiel en vreemdelingenrecht gaan rechters volgens N-VA veel te vrij om met wetten.

Bovendien geeft De Wever de rechters die over de grond van de zaak moeten oordelen alvast mee dat als ze Francken geen gelijk geven, "we met een majeur politiek probleem zitten. Dan moet de regering ingrijpen."

De Hoge Raad voor Justitie waarschuwt voor 'Turkse toestanden'. Andere magistraten hebben het over "gratuite kritiek van iemand die de uitspraak niet heeft gelezen".

Onder anderen gerenommeerd advocaat Fernand Keuleneer, die het aartsbisdom verdedigde in Operatie Kelk, acht de aanval zwaar misplaatst, al beaamt hij dat sommige wetten zo vaag zijn dat rechters er wel veel interpretatie op moeten loslaten. "Het is een ordinaire leugen en volksverlakkerij om te beweren dat rechters hier in de fout zijn gegaan", stelt Keuleneer.

"Ze hebben gehandeld in overeenstemming met geldende wetgeving en de diensten van de staatssecretaris hebben geen enkel tegenargument aangebracht. Het is tamelijk uniek om in een publiciteitscampagne uit te pakken met je eigen domme fouten. Maar het is waar: je kunt het publiek veel doen slikken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234