Zaterdag 15/05/2021

InterviewRaoul Hedebouw

Raoul Hedebouw (PTB/PVDA): ‘Deze regering is helemaal niet links’

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

‘We zitten opgescheept met een linkse regering’, zeggen N-VA en Vlaams Belang. Maar PVDA, die andere oppositiepartij, vindt net het omgekeerde. ‘Dit regeerakkoord is liberaal’, zegt Raoul Hedebouw. ‘Te lage pensioenen, burnouts, belastingvoordeel voor de superrijken: Vivaldi doet er weinig aan.’

Wanneer je met Raoul Hedebouw in de buurt van het parlement in Brussel wandelt, lijkt het alsof je met Herman De Croo door Brakel op stap bent. Straatvegers, joggers, buschauffeurs, parlementaire medewerkers, van alle kanten wordt er naar hem gezwaaid en iedereen krijgt een grote glimlach van zijn blije jongensgezicht terug.

De populaire en perfect tweetalige voorman van de PTB, zoals de PVDA over de taalgrens heet, is de schrik van Paul Magnette en zijn PS. Volgens De Grote Peiling van Het Laatste Nieuws is PTB met 18,7 procent de derde grootste partij in Wallonië, na PS en MR. Ook in Vlaanderen, waar PVDA volgens diezelfde peiling met zes procent dicht in de buurt van Groen komt, maakt Hedebouw politici nerveus. Hij is De Vijand, met hoofdletters, een gevaar voor de democratie, zoals ook Tom Van Grieken en zijn Vlaams Belang dat voor velen zijn.

Over zijn politiek wordt in de Wetstraat veel kwaad gesproken, maar niet over hemzelf. Hedebouw is één van die mensen die bij de geboorte als een soort Obelix in een ton met vrolijkheid en enthousiasme zijn gesukkeld.

“Ik ben blij dat we eindelijk weer deftig vertrokken zijn met het parlement,” zegt hij en hij klinkt als een voetballertje van tien dat straks mag gaan shotten. “Ik geniet daar echt van, van die pittige debatten.”

Zo pittig zijn die debatten nu ook meestal niet. Of vindt u het juist daarom plezant, omdat u één van de besten bent als het op debatteren aankomt?

(Lacht) “Ik doe dat gewoon graag, en ik ben er al van jongs af in getraind: meetings, vakbondsacties, noem maar op. En ik ben leraar van opleiding. Als het een klein beetje anders gelopen was, stond ik nu voor een klas biologie te geven.”

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

“Had hij dat maar gedaan”, zucht driekwart van de Wetstraat.

(Lacht) “Ik vind dat een compliment. Ook als politicus heb je trouwens een pedagogische functie, vind ik. Je moet de dingen goéd uitleggen. Dat was de vorige regering precies vergeten. Elke keer ze iets vertelden, mochten de media drie dagen uittrekken om dat in mensentaal te vertalen. De nieuwe regering doet het gelukkig beter. Dat was ook nodig, want de politiek was niet alleen haar geloofwaardigheid aan het verliezen, ook het contact met de mensen.”

Is dat dan wel goed nieuws voor u? Als de traditionele partijen geloofwaardiger worden en dichter bij de mensen gaan staan, verliest PVDA wellicht stemmen.

“Dat kan ons een paar stemmen kosten, ja, maar dat neem ik er graag bij als de politiek in zijn geheel gezonder wordt. En ik weet ook dat het nooit heel veel stemmen zullen zijn. Wie denkt dat wij alleen foert-stemmers trekken, die vergist zich. Wij zijn helemaal geen extreme partij. Ons programma is niet radicaler dan dat van een doorsnee linkse partij van twintig, dertig jaar geleden. Wij zijn gewoon de enige echte linkse partij die is overgebleven, en dat spreekt nog altijd veel mensen aan.”

Hebt u nu net zelf toegegeven dat u met oplossingen van twintig, dertig jaar geleden komt?

“Soms wel, ja, omdat die heel vaak nog altijd deugen. Eén voorbeeld: de weg ligt nu open om de treinen op termijn te privatiseren. Een klein kind weet toch wat het gevolg gaat zijn? Tussen Luik, Brussel, Antwerpen en Gent zal je probleemloos rijden, maar wat gaat er met die kleine lijnen gebeuren? Die gaan ze afschaffen, zoals in Engeland is gebeurd. En waar staan we dan met ons openbaar vervoer? Tegenstanders zeggen dan dat onze plannen onbetaalbaar zijn. Maar dat is exact wat ze na de tweede wereldoorlog beweerden, toen de plannen voor de sociale zekerheid op tafel kwamen.”

“Volgens Conner Rousseau is de tegenstelling tussen links en rechts passé, maar dat vind ik postmodernistische prietpraat. Miljardair Warren Buffet heeft het zelf gezegd: “Er is een strijd aan de gang tussen arm en rijk en wij zijn die aan het winnen.” We leven misschien meer dan ooit in de voorbije veertig jaar in een klassenmaatschappij.”

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Het is misschien nog wat vroeg, maar het lijkt erop dat Conner Rousseau de sp.a sterker zal maken.

“Ik ben blij dat de socialisten hun rug weer rechten. Ik gun het Conner. Hoe groter de linkse familie, hoe beter. Misschien dat de Vlaamse socialisten, in tegenstelling tot de PS, ooit wél een coalitie met ons willen vormen.”

“Of het inhoudelijk zo’n verbetering is, dat wil ik nog afwachten, want op dit moment belooft het nog niet veel goeds. Zowel sp.a als Groen zouden zogezegd nooit in een regering stappen die de pensioenleeftijd niét naar 65 terugbracht. Ik snap heel goed dat je in een regeringsonderhandeling niet elk punt kan binnenhalen, maar breekpunten zijn breekpunten. Maak de mensen niks wijs. Wij zouden nooit in zo’n regering stappen.”

Welke toegevingen zou PVDA wél doen?

“Neem nu de vermogenstaks. Wij mikken op een inkomst van 8 miljard euro. Wel, een regeerakkoord dat voor vier miljard euro gaat, dat wil ik wel ondertekenen. Dat vind ik een aanvaardbaar compromis. Maar niet tweehonderd miljoen euro, zoals het nu is. Terwijl uit peilingen blijkt dat meer dan tachtig procent van de Belgen voor zo’n vermogenstaks is. Ook voor de lagere pensioenleeftijd en het minimumpensioen is er in ons land een absolute meerderheid. Die signalen zijn compleet genegeerd.”

N-VA noemt dit een linkse regering.

“Dat is gewoon niet waar. Dat het voor N-VA nooit rechts genoeg is, dat is zeker, maar dit is in essentie een rechtse regering die puur voor de vorm een paar linkse, maar vooral heel vage beloftes doet. Want het nettopensioen van 1.500 euro komt er niet echt, de vermogenstaks is ook maar symbolisch en de pensioenleeftijd blijft onveranderd op 67. ”

En toch bent u als oppositielid wellicht blij met die linkse beloftes.

“Maar natuurlijk. Het was veel slimmer geweest van De Croo om die niet in het regeerakkoord te zetten, want nu heeft hij ons een nagel gegeven om op te kloppen, en ik kan u verzekeren: dat gaan we doen ook.” (Lacht)

Hebt u zich ooit moeten inhouden om iets te zeggen over Conner Rousseau’s sneakers van 400 euro?

“Neen. Iedereen draagt wat hij graag draagt. 400 euro is veel, maar ook bij onze kiezers zijn er mensen die graag dure schoenen kopen. Dat maakt je geen betere of slechtere socialist. Ik zou het flauw vinden om hem op die manier te proberen pakken.”

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Hebt u zich bij de aanstelling van Frank Vandenbroucke moeten inhouden om de anekdote van het verbrande geld opnieuw op te rakelen?

“Neen, maar ik vertel graag dat Vandenbroucke één van de partijtoppers was die het socialisme, in navolging van Tony Blair in Engeland, een ruk naar rechts heeft gegeven. Hij is de man die de pensioenleeftijd heeft opgetrokken, waardoor de mensen compleet kapot gewerkt raken. Dat is waar die man politiek voor staat. Dat van dat geld vind ik te persoonlijk.”

De meeste populisten zouden die twee kansen nochtans niet hebben laten liggen.

“Maar wij zijn geen populisten.”

Ook niet een klein beetje? PVDA heeft het in campagnes voortdurend over ‘dé rijken.’ Jullie creëren een vijandbeeld en zijn niet vies van de veralgemening of de simpele oplossing. Het doet denken aan “dé Walen” en “dé Islam”.

“Maar dat is de realiteit. Eén procent van de bevolking leeft in ongelofelijke rijkdom, maar als het economisch slechter gaat, moeten zij nooit een extra inspanning doen. Die last valt altijd op de schouders van de middenklasse. Dat is toch niet te verantwoorden?”

Veel mensen denken bij ‘de rijken’ aan het gezin achter de hoek dat een Mercedes en een BMW in de garage heeft staan.

“Ik ben blij dat je dat zegt, want dan kan ik het voor eens en altijd duidelijk maken: de PVDA heeft niks tegen die mensen. Totaal niks. Van ons mag iedereen verdienen wat hij wil. Wij gaan arbeid niet belasten. Twee ingenieurs die een kast van een villa zetten met een zwembad erbij: geen probleem. Het gaat ons over dat ene procent, dat zich aan belastingen onttrekt en vaak nog subsidies krijgt ook. Over de multimiljonairs die het niet eens zouden voelen als we hen een paar procent extra vragen.”

Op Facebook loopt een campagne waarin jullie het gezicht van Fernand Huts tonen. “Wij vragen Fernand voor één keer vijf procent van zijn fortuin.” Bent u zeker dat Huts niet op een andere manier solidair is, via goede doelen bij voorbeeld?

“Sorry, moogt gij kiezen waar uw belastingen naartoe gaan? Fernand Huts heeft zich met de overheidssubsidies voor zijn zonnepanelenwinkel enorm verrijkt. Dat geld kwam van u en van mij. En nu gaat de regering hem met rust laten en nog wat meer vragen van ons? En dat ze niet afkomen met het verhaaltje dat zo’n vermogenstaks nooit zal werken, omdat alle bedrijven dan verhuizen. Frankrijk heeft zo’n taks gehad, en slechts één procent van de rijken is vertrokken. In Zelzate (waar PVDA in een coalitie met sp.a bestuurt, red.) zou het ons ook nooit lukken om Arcelor-Mittal en andere multinationals daar belastingen te laten betalen. Wel: het is gelukt, en nog relatief gemakkelijk ook. Met dat geld hebben we de plaatselijke middenstand geholpen. Een klein beetje politieke moed, meer is er niet nodig.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234