Belangrijk nieuwsOosterweel
Raad van State schorst verplaatsen grond bij Oosterweelwerken
De Raad van State schorst het technische verslag waarop bouwheer Lantis zich baseert om met PFOS-vervuilde gronden te verplaatsen bij de Oosterweelwerken. Actiegroep Grondrecht, Greenpeace en Thomas Goorden hadden daar een hoogdringend beroep tegen ingediend.
In het kader van de werken aan de Oosterweelverbinding graaft Lantis met PFOS vervuilde grond op aan Linkeroever. Daar wordt de Scheldetunnel gegraven die de Antwerpse ring moet rondmaken. Die grond verplaatst Lantis naar een veiligheidsberm op de terreinen van chemiebedrijf 3M.
Lantis vroeg daarvoor goedkeuring aan bij de vzw Grondbank, die erkend is als bodembeheerorganisatie voor het Vlaamse Gewest. De Raad van State zegt nu dat die goedkeuring onwettig is. Lantis zou uitgaan van één groot project en daarom de grond verplaatsen van Linkeroever naar de terreinen van 3M. Volgens de Raad van State gaat het echter om drie verschillende projecten “die telkens het voorwerp zijn van meerdere vergunningen”.
Concreet betekent dit dat Lantis de grond niet langer kan verplaatsen en dat de werken op Linkeroever niet kunnen doorgaan als gepland. Bouwheer Lantis wil nog niet reageren. “We zijn het arrest nog volop aan het analyseren”, zegt woordvoerster Annik Dirkx.
“We zijn geen tegenstanders van het Oosterweelproject an sich”, zegt Jonas Vernimmen, woordvoerder van Grondrecht. “We willen gewoon dat verantwoord met die PFOS-gronden wordt omgesprongen. Daarvoor is het essentieel dat BAM de geldende wetgeving respecteert.”
Volgens Grondrecht en burgeractivist Thomas Goorden toonde de auditeur bij de Raad van State zich bijzonder kritisch voor de aanpak op de Oosterweelwerf. “De auditeur stelde dat de door BAM opgegraven gronden gekwalificeerd dienen te worden als afval, zoals bepaald in het materialendecreet. Dat afval mag niet zomaar worden gestort in een ‘veiligheidsberm’ op de terreinen van 3M.”
Goorden heeft het over een belangrijk signaal. “Dit arrest zal ongetwijfeld ook een impact hebben op onze milieustakingsvordering waarin we onder andere een saneringsplan en reglementaire grondopslag eisen. De vraagtekens die de Raad van State plaatst bij de aanpak van BAM zijn voor ons een belangrijk teken.”
Juridische doorlichting
Volgens de Vlaamse oppositiepartij Groen moet er een juridische doorlichting komen van de Oosterweelwerken op Linkeroever. Dat zegt de partij aan persagentschap Belga. “Zolang die doorlichting niet is gebeurd, kunnen de Oosterweelwerken niet verder gaan”, klinkt het.
Vlaams Parlementslid en lid van de PFOS-commissie Mieke Schauvlieghe stelt al geruime tijd dat de afbakening van de kadastrale werkzone van afgraafwerken op Linkeroever niet correct verliep. “Zowat elke PFOS-commissie stelde ik hier vragen over”, zegt ze aan Belga. “Volgens Lantis en OVAM was er geen enkel probleem. De Raad van State maakt er nu brandhout van. De Oosterweelwerken moeten grondig worden hertekend.” Ze viseert vooral de vorige Vlaamse regering en bevoegd minister Ben Weyts die een dading afsloot over de werken.