Donderdag 17/10/2019

Politiek Update

Raad van State fluit Francken terug over verhoogde retributie voor aanvraag verblijfsvergunning

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wordt door de Raad van State teruggefloten over de verhoogde retributie bij de aanvraag van een verblijfsvergunning. Beeld Photo News

De Raad van State heeft het koninklijk besluit, waarin voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) de retributie voor een verblijfsvergunning optrok, vernietigd. Francken verhoogde het tarief van 215 naar 350 euro. Voor de Raad van State moet het bedrag van een retributie in een redelijke verhouding staan tot de kostprijs van de geleverde diensten en is dat hier niet aangetoond. In een reactie op Twitter noemt Francken het arrest een ‘totaal verkeerd signaal’.

De zaak was in april 2015 aangespannen door een aantal organisaties die rond mensenrechten en asielzoekers werken, zoals de Franstalige Liga voor de Mensenrechten, de vluchtelingenorganisatie Ciré en de MRAX (Mouvement contre le Racisme, l’Antisémitisme et la Xénophobie).

In februari 2018 had het Grondwettelijk Hof het principe van de retributie, ingevoerd via de programmawet van 19 december 2014, wel bevestigd. Er sneuvelde toen slechts één artikel van de wet. Begin 2015 verhoogde staatssecretaris Theo Francken de bedragen gevoelig. Hij hoopte op een ontradend effect dat met name het aantal oneigenlijke regularisatieaanvragen moest doen dalen. “Mensen die geen aanspraak maken op deze procedure zullen twee keer nadenken vooraleer deze aan te vatten”, zei hij destijds.

En de voormalige staatssecretaris van Asiel en Migratie is het nu ook helemaal niet eens met het arrest van de Raad van State. Hij vindt de huidige retributie van 350 euro “nog veel te weinig”, blijkt uit zijn reactie op Twitter. “De stortvloed aan verblijfsaanvragen van pro deo advocaten en andere handelaars in ijdele hoop moest dringend aangepakt worden. Maar er is nog zo veel werk. Totaal verkeerd signaal”, vindt de N-VA’er. 

Illustratiebeeld. Beeld Tim Dirven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234