Vrijdag 24/05/2019

Asielzoekers

Raad van Europa tikt Francken op de vingers: "Kinderen sluit je niet op"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken op de luchthaven van Tbilisi in Georgia, waar hij op ontradingscampagne is. Beeld BELGA

De Raad van Europa wil dat staatssecretaris Theo Francken (N-VA) zijn plannen om minderjarigen op te sluiten in gesloten wooneenheden opbergt. "Een belangrijke waarschuwing."

De Europese commissaris voor de Rechten van de Mens, Dunja Mijatovic, is niet te spreken over de plannen van staatssecretaris van Asiel en Migratie Francken om "gesloten woonunits" te bouwen. Daarin zouden gezinnen met kinderen worden opgesloten in afwachting van hun gedwongen uitwijzing.

In een brief richt Mijatovic zich tot Francken en vraagt ze hem die plannen op te schorten. "Ik ben het eens met mijn voorganger dat kinderen nooit opgesloten mogen worden omwille van de immigratiestatus van hun ouders", schrijft ze.

In Steenokkerzeel komen er vijf units voor vijf gezinnen, met een maximale capaciteit van 34 plaatsen. Het gaat om mensen die al eerder een uitwijzingsbevel naast zich neer hebben gelegd. De bouw ervan is gestart onder Di Rupo en is nu bijna af. Volgende week gaat de commissie Binnenlandse Zaken de faciliteiten bezoeken.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Europa ons land hiervoor op de vingers tikt. Francken antwoordde toen dat gezinnen enkel naar de gesloten units worden gebracht als de alternatieven zijn uitgeput. De mensenrechtencommissaris vindt dat geen gegronde reden. "Volgens mij kan deze situatie aangepakt worden door de alternatieven te verbeteren, eerder dan door gesloten inrichtingen te herintroduceren." Volgens haar is er inmiddels voldoende kennis over hoe dit het beste wordt aangepakt.

Of haar brief daadwerkelijk de opening van de gesloten wooneenheden zal tegenhouden, is twijfelachtig. "Het is een belangrijke waarschuwing", zegt specialist migratierecht Dirk Vanheule (Universiteit Antwerpen). "Maar het is niet zo dat Europa dit meteen kan afdwingen."

Toch kunnen de brieven van Mijatovic en haar voorganger Nils Muiznieks in de toekomst nog belangrijk zijn. "Als Francken daadwerkelijk de waarschuwing van Europa met voeten treedt, en de gesloten units komen in gebruik, dan bestaat de kans dat er individuele klachten komen en dat dit een juridisch karakter krijgt. Dan moet een Belgische rechter zich hierover uitspreken en op termijn zelfs misschien het Europees Hof. Op zo'n moment kunnen die brieven juridisch doorwegen. Wat daarom niet betekent dat het sowieso tot een veroordeling leidt."

Zomer 2018

Francken heeft gisteren een antwoord gestuurd naar Mijatovic. Dat laat de staatssecretaris weten op Twitter. In zijn brief bevestigt hij dat de betrokken wooneenheden in de zomer van 2018 in gebruik zullen worden genomen. 

"Deze eenheden zijn bestemd om families onder te brengen die illegaal op het Belgische grondgebied verblijven en manifest weigeren terug te keren naar hun land van herkomst, en slechts nadat alle binnenlandse procedures zijn uitgeput", klinkt het. De plaatsing van families in de wooneenheden komt er pas aan het einde van een "uitgebreid watervalsysteem" met "een hele reeks aan alernatieven".

Daarnaast hamert Francken erop dat families met kinderen onder de Belgische wetgeving bovendien alleen "voor een korte periode en in een omgeving aangepast aan hun noden" kunnen worden vastgehouden. "Bij het nemen van een dergelijke beslissing wordt altijd rekening gehouden met de belangen van het kind", zegt de N-VA'er. Hij benadrukt dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens niet gekant is tegen de detentie van kinderen als de maatregel conform het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens gebeurt.

Tot slot wijst de staatssecretaris erop dat ook "andere lidstaten van de EU families met kinderen die illegaal in het land verbijven, van hun vrijheid beroven".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.