Dinsdag 23/04/2019

Politiek

PVDA laat miljonairstaks niet los

PVDA-kopstukken Peter Mertens en Raoul Hedebouw. Beeld Photo News

De PVDA wil dat het Planbureau de impact van de miljonairstaks toch berekent. Het Planbureau had gezegd niet in staat te zijn dat punt uit het PVDA-programma te berekenen, maar dat gelooft de partij niet.

"De regering geeft het Planbureau de opdracht om de programma's van de partijen met het oog op de verkiezingen door te rekenen, maar blijkbaar geldt dat alleen voor verkiezingsvoorstellen die braaf binnen de lijntjes kleuren, niet voor de miljonairstaks van de PVDA", stelt Mertens. Hij verwerpt het argument dat het Planbureau de berekeningen van de partij niet kan verifiëren, omdat er "meer dan genoeg officiële cijfers en wetenschappelijke studies over vermogens en vermogensfiscaliteit" zijn.

8 miljard

Zo stelt professor economie Paul De Grauwe dat een miljonairsbelasting 11 miljard euro zou opbrengen. "Wij zijn voorzichtiger en schatten de opbrengst op 8 miljard euro, en dat op basis van verschillende studies", stelt de PVDA-voorzitter. Ondanks het ontbreken van een vermogenskadaster zijn er volgens hem voldoende studies om verschillende scenario's door te rekenen.

Dat er geen macro-economisch model is, geen software om de impact van zo'n maatregel op de koopkracht en de werkgelegenheidsgraad te berekenen, noemt Mertens "absurd".

"De modellen van het Planbureau kunnen wél de impact berekenen van maatregelen die de bevolking treffen, zoals de verlaging van de werkgeversbijdragen, de verhoging van de btw, de verhoging van de flexibiliteit of rekeningrijden. Maar de opbrengst van de miljonairstaks zou onmogelijk te berekenen zijn? Dat is een kwestie van politieke wil", besluit hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.