Donderdag 30/06/2022

InterviewPaul Magnette

PS-voorzitter Paul Magnette: ‘PS-regeringen gaan exact doen wat de experts vragen’

PS-voorzitter Paul Magnette Beeld © Stefaan Temmerman
PS-voorzitter Paul MagnetteBeeld © Stefaan Temmerman

De Waalse, de Brusselse en de regering van de Franse Gemeenschap: allemaal zullen ze er op het Overlegcomité voor pleiten om exact te doen wat de experts vragen, hoe drastisch hun voorstellen ook zijn. Dat zegt PS-voorzitter Paul Magnette. ‘Als zij zeggen dat het moet zoals in de eerste lockdown, dan mogen we niet twijfelen.’

Astrid Roelandt

De vraag die op ieders lippen brandt: gaat ons land straks in lockdown?

“Eigenlijk zijn we nu al niet ver meer verwijderd van een lockdown, hé. Het verschil tussen veel maatregelen zonder lockdown of een lockdown met een aantal uitzonderingen is niet zo groot. Straks krijgen we een nieuw rapport van de wetenschappers. Ons standpunt – en dan bedoel ik dat van de Waalse, Brusselse en de Franse Gemeenschapsregering – is heel eenvoudig: wij willen hun aanbevelingen volgen, punt.”

Volledig?

“Ja. Vandaag kan je geen afweging meer maken tussen gezondheid, economie en sociale activiteiten. De gezondheid gaat voor, en meteen daarna komen de scholen. Die moeten na de vakantie zo snel mogelijk kunnen herstarten, als het mogelijk is natuurlijk. Er zal op het Overlegcomité over veel gediscussieerd worden, maar eigenlijk is de discussie over de scholen de enige die we écht moeten voeren. Over de rest mogen we, gezien de toestand in onze ziekenhuizen, niet meer twijfelen. Er is al te veel tijd verloren.”

En als zij zeggen: de scholen zouden na de herfstvakantie beter nog 2 weken dichtblijven? Dan gaat u dat ook gewoon doen?

“Als er consensus is tussen de experten? Uiteraard. Als het mogelijk is om de scholen open te houden, houden we ze liever open natuurlijk, ook voor alle mensen die moeten gaan werken. Maar als de experten ons zeggen: nee, het moet opnieuw zoals in de eerste lockdown, dan moeten we dat gewoon doen. Beter een duidelijke lockdown voor 4,5 of 6 weken – ik weet het niet, hé, ik ben geen expert – dan nieuwe maatregelen elke week.”

De afgelopen week verliep nogal chaotisch. Vrijdagmorgen kondigde het Overlegcomité nieuwe regels aan, diezelfde avond kwamen Wallonië en de Franse Gemeenschap nog met extra maatregelen. Brussel volgde zaterdag, zondag was er dan nog een beslissing over het onderwijs en dan gisteren…

(snel) “Het was niet onze keuze om het zo aan te pakken. Op het vorige Overlegcomité hebben wij gepleit voor sterke maatregelen en die hebben we meteen erna ook ingevoerd in Wallonië en Brussel. Het was natuurlijk beter geweest dat we die beslissingen meteen voor heel het land genomen zouden hebben.”

Hebben jullie daar dan voldoende op aangedrongen?

“Uiteraard. Elio Di Rupo (Waals minister-president, PS; ARA) heeft daar gepleit voor forse maatregelen, maar er was geen consensus mogelijk. Uiteindelijk is Vlaanderen dan toch van gedacht veranderd. Ik hoop nu vooral dat dit de basis kan zijn om vandaag opnieuw gemeenschappelijke beslissingen te nemen voor het hele land.”

Stond alleen de Vlaamse regering op de rem vorige week?

“Goh, ik wil hier geen politieke discussie tussen de gewesten van maken. In normale omstandigheden is het oké als een overlegcomité enkele globale afspraken maakt en dat er daarna op regionaal of lokaal niveau nog extra maatregelen worden genomen. U weet, ik ben een regionalist, maar in crisistijd zouden we dat toch moeten vermijden en zou er toch eenheid van commando moeten zijn. De laatste maanden hebben wij een Vlaamse regering gezien die zei: ‘Nee nee, het is niet dringend, we kunnen nog wachten.’ Dat was jammer.”

Hetzelfde kunnen we nochtans zeggen over Brussel. In Antwerpen kwamen er eind juli strengere maatregelen, in Brussel bleef men nog wekenlang beweren dat het niet alarmerend was.

“Begin oktober was Brussel nochtans de eerste regio om in te grijpen. En vorige week heeft Brussel een dag na Wallonië beslist, ’t is niet dat het 2 weken later was, hé.”

Ik heb het niet over deze week. Brussel en ook Luik hadden al ruim een maand eerder moeten ingrijpen.

“Men had overal sneller moeten ingrijpen, ook op Belgisch niveau. Waarom is er in juli en augustus niets gedaan? Waarom was de barometer niet klaar? Met de PS zaten wij in de oppositie, hé. Tot en met 26 juni hadden wij veel overleg met de federale regering in het kader van de bijzondere machten, maar vanaf 27 juni was er geen contact meer. Ik was voor 200 procent bezig met de regeringsvorming, maar ik dacht wel dat de vorige regering volop bezig was met de voorbereiding van de tweede golf. Dat was blijkbaar niet het geval.”

Is de vorige regering te vroeg beginnen uit te bollen?

“Ik weet het niet, maar een regering van lopende zaken moet wel blijven werken, hé. Ik heb geen enkele dag vakantie genomen deze zomer. Met de partijvoorzitters onderhandelden we over een nieuwe regering, maar de regering moest terwijl wel de tweede golf voorbereiden. Iedereen wist dat die er zou komen.”

Vandaag is het aan de nieuwe regering om die tweede golf een halt toe te roepen. Hebt u er geen spijt dat u zelf niet de minister van Volksgezondheid levert?

“Nee, dat is een beslissing die Conner en ik samen genomen hebben. Toen ik uiteindelijk beslist heb om het premierschap niet te eisen, hebben we wel gezegd: oké, maar dan willen we als socialistische familie wel de belangrijkste posten voor het beheer van de crisis en de gevolgen van de crisis aan te pakken. Alexander De Croo neemt geen enkele beslissing zonder met Frank Vandenbroucke (minister van Volksgezondheid, sp.a; ARA) en Pierre-Yves Dermagne (minister van Werk, PS; ARA) te overleggen.”

Als u De Croo nu bezig ziet, denkt u dan niet: dat had ik kunnen zijn?

(glimlacht) “Mijn grootmoeder zei altijd dat je nooit met spijt moet leven. Vandaag ben ik een soort chef d’orchestre van onze ministers op de verschillende beleidsniveau en zorg ik dat onze lijn op alle niveaus hetzelfde is. Dat is ook heel interessant. En als burgemeester van Charleroi zie ik heel goed de impact die de coronacrisis heeft op de allerzwaksten. Dus nee, ik heb geen spijt. Maar bon, als er mij iets niet aanstaat zal ik wel naar Alexander of naar Egbert Lachaert sturen om te zeggen: ‘Dat gaat niet,hé.’”

Heeft u dat eens al gedaan de afgelopen weken?

(lacht) “Ik zal geen details geven, maar het is wel mijn rol om directe contacten te houden met de partijvoorzitters en ook met de premier als blijkt dat dat noodzakelijk is. Maar het is altijd beter om discreet te zeggen waar je een probleem mee hebt en zo een oplossing te zoeken. Ik zal nooit, zoals Bart De Weveronder de vorige regering, constant commentaar geven op het beleid van de premier. Als ik iets te zeggen heb, bel ik Alexander zelf.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234