Dinsdag 07/07/2020

Politiek

PS-kopstuk houdt de deur dicht voor N-VA: wat na het njet van Magnette?

Paul Magnette (PS).Beeld BELGA

Federaal leek de deur op een kier te staan voor onderhandelingen tussen de N-VA en PS. Tot Paul Magnette (PS) ze weer met een klap dichtgooide. Hoe moet het nu verder met de verschillende formaties?

Federaal 

Het njet van Magnette dreigt de formatie opnieuw te blokkeren. Al lijken de informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) van plan om het klein beetje momentum van de rondetafel zondagavond te gebruiken om de gesprekken toch voort te zetten. Hun redenering: zolang PS-voorzitter Elio Di Rupo niet on the record zegt dat een coalitie met N-VA onmogelijk is, blijft er hoop.

De informateursopdracht van Vande Lanotte en Reynders werd maandag alvast verlengd tot 9 september. De komende dagen zullen ze een-op-eengesprekken organiseren met de partijen aanwezig bij de rondetafel: N-VA, PS, sp.a, MR, Open Vld, CD&V en Groen. Met hen willen Vande Lanotte en Reynders hun preformatienota, het uitgangspunt voor de rondetafel, in detail doornemen. Ecolo valt voorlopig af. De Franstalige ecologisten lieten verstek gaan voor de vergadering.

Het duo trekt zich daarna een week terug om de nota een update te geven op basis van wat de partijen erover te zeggen hebben. In de tekst staan negen onderwerpen opgesomd, waaronder begroting, klimaat, arbeidsmarkt en migratie. Van het confederalisme is geen sprake. Vande Lanotte en Reynders zijn dan ook op zoek naar een gewone meerderheid. Geen tweederde, nodig om een staatshervorming door te voeren. “Een gewone vinden is al moeilijk genoeg”, zegt Vande Lanotte.

Vlaams  

Ondanks de federale moeilijkheden is Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA) van plan om deze week de Vlaamse onderhandelingen te hervatten. 

Open Vld, CD&V en sp.a zijn uitgenodigd voor een nieuw gesprek. Ook het Vlaams Belang, de winnaar van de verkiezingen, mag later deze week op de koffie bij de formateur. De radicaal-rechtse partij blijft dus aan boord. In principe gaat het wel om een aflopend verhaal. N-VA en het Vlaams Belang hebben samen geen meerderheid. Geen enkele andere partij wil een coalitie vormen met de partij van voorzitter Tom Van Grieken. De affaire rond Kris Van Dijck, waar N-VA de hand van Filip Dewinter in ziet, heeft de geel-zwarte appetijt voor een Forza Flandria ook geen deugd gedaan.

Het is nog onduidelijk of het oppakken van de Vlaamse draad wil zeggen dat De Wever nu ook serieus werk wil maken van een Vlaamse regering. Of dat hij zal blijven temporiseren zolang de federale gesprekken niet concreet worden. 

De Vlaamse formatie ligt intussen een maand stil. Op 2 juli haalde De Wever de handrem op uit strategische overwegingen. Hij wou eerst meer duidelijkheid krijgen over de federale formatie. De Wever vreesde dat de andere partijen – Open Vld, CD&V, sp.a – een coalitie op de been zouden brengen zonder hem. De eerste federale rondetafel zondag lijkt die angst enigszins te hebben verkleind.

Waals 

Ten zuiden van de taalgrens is de PS van Di Rupo en Magnette zelf aan zet. 

De Parti Socialiste onderhandelt er met MR en Ecolo over de vorming van een nieuwe regering. Mathematisch gezien zijn de ecologisten niet nodig om een meerderheid te vormen, maar de PS wil hen erbij houden om de coalitie zo ver mogelijk naar links te laten overhellen. Het ‘klaproosexperiment’, een poging om een minderheidskabinet te vormen met alleen Ecolo, draaide op niets uit.

Di Rupo heeft beloofd om tegen 15 augustus een onderhandelingsnota op te stellen voor de MR en Ecolo. Die zal als basis dienen voor de sprint richting finish. Tegen begin september moet een nieuwe regering de eed kunnen afleggen. Di Rupo zet er vaart achter om twee redenen. Eén: zodra de Waalse formatie rond is, krijgt zijn partij de handen federaal vrij. Ecolo zit dan vastgeklikt. Wie weet kan een gesprek met de N-VA dan plots wel. Twee: op 15 augustus zijn er voorzittersverkiezingen binnen Ecolo. Zo’n proces zorgt altijd voor rumoer. De ervaren Di Rupo wil dit voor zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234