Donderdag 08/06/2023

Wachtlijsten

Problemen houden aan bij overheidsdienst gehandicapten

Er zijn nog altijd lange wachtrijen voor mensen die een kaart voor een gehandicaptenparking willen aanvragen. Beeld Joyce van Belkom/Hollandse Hoogt
Er zijn nog altijd lange wachtrijen voor mensen die een kaart voor een gehandicaptenparking willen aanvragen.Beeld Joyce van Belkom/Hollandse Hoogt

De hulp aan personen met een handicap door de specifieke overheidsdienst blijft 'rampzalig', klinkt het bij academici en personen uit het veld. Nochtans had minister Peeters (CD&V) beterschap beloofd. 'Mijn vermoeden is dat er met de cijfers gespeeld wordt.'

Eva Christiaens en Yannick Verberckmoes

Dossiers die blijven liggen, lange wachttijden voor tegemoetkomingen of parkeerkaarten, een telefoondienst die nauwelijks bereikbaar is: de dienstverlening bij de Directie-Generaal Personen met een Handicap liet al jaren te wensen over. Begin dit jaar kondigde minister Kris Peeters beterschap aan. Tegen deze maand moesten een aantal zaken concreet in orde zijn gebracht.

Dat lijkt op het eerste gezicht ook het geval. De minister laat weten dat de stapel dossiers van mensen die wachten op een tegemoetkoming waarvoor een medische controle nodig is, is verlaagd van 34.583 naar 28.446. Alleen: in januari werd gemikt op een daling van 28.000 naar 25.000 dossiers. Dat er in werkelijkheid meer dossiers op tafel lagen, kwam doordat de cijfers in januari 'nog niet geactualiseerd waren', zegt Peeters' woordvoerder Miet Deckers.

Gebrek aan transparantie

Personen uit het veld noemen de evaluatie tekenend voor het gebrek aan transparantie binnen de DG. "Er worden amper cijfers naar buiten gebracht, of de meetmethode verandert plots. Hoe weten we dan of er iets verbetert?", zegt professor socialezekerheidsrecht Daniel Dumont (ULB). Ingrid Borré, algemeen secretaris van de Katholieke Vereniging Gehandicapten, hecht niet veel geloof aan de huidige evaluatie. "Mijn vermoeden is dat er wat met de cijfers gespeeld wordt."

Een ander groot probleem bij de dienst is de bereikbaarheid. Vorig jaar kreeg maar 18 procent van de telefonische oproepen een antwoord. Om dat aan te pakken, moesten volgens het plan van Peeters tegen deze maand elke dag 1.500 personen via de telefoon geholpen worden, tegenover 780 in 2018. Vandaag worden volgens de evaluatie nog altijd maar 1.095 telefoons per dag beantwoord. Er zijn wel nieuwe mensen aangenomen - 28 in totaal -, hoofdzakelijk om de telefooncentrale te versterken. De permanentie in het onthaal van de dienst is ook verhoogd, zodat meer mensen daar geholpen kunnen worden.

"Het telefonische onthaal is een beetje verbeterd, maar sommige dagen blijft het catastrofaal", zegt een ambtenaar van de FOD Sociale Zekerheid. "In de statistieken zitten enkel de beantwoorde oproepen, dus weten we niet hoeveel mensen een wachttoon krijgen. De aanvraagprocedures zijn zeker niet vereenvoudigd."

Bevoegd minister Kris Peeters (CD&V) Beeld Photo News
Bevoegd minister Kris Peeters (CD&V)Beeld Photo News

De ambtenaar laat weten dat het eigen personeel nooit op de hoogte wordt gebracht van evaluaties. Een externe audit van vorig jaar werd nooit intern gecommuniceerd. "Er is een advies om niets naar buiten te brengen."

André Gubbels, de directeur-generaal van de dienst, noemt dat onzin. "De correctie van de cijfers hebben we transparant gemaakt. Wij krijgen altijd het verwijt dat we niet communiceren. Mensen die hard werken, hebben geen tijd om te communiceren. Onze inspanningen gaan naar het wegwerken van de dossiers."

28.000

Nochtans slepen veel dossiers lang aan. Er wachten nog altijd meer dan 28.000 personen op een tegemoetkoming waarvoor een medische controle nodig is. "Er zijn gewoon te weinig dokters om de medische onderzoeken te doen", zegt Borré. "De afhandeling gaat in de meeste gevallen wel wat vlotter, maar de achterstand van voor het actieplan moet natuurlijk nog worden weggewerkt."

Op elk dossier dat te laat is, moet de Directie-Generaal wettelijk gezien ook verwijlintresten betalen. "Dat kost dus miljoenen per jaar", zegt Dumont. Over de stapel dossiers kun je volgens Dumont enkel zeggen dat die nu "iets minder astronomisch" is. "En door de verkiezingscampagne lijkt het kabinet ook minder interesse te tonen."

Dat laatste spreekt het kabinet van Peeters tegen. "Klopt absoluut niet", zegt Deckers. "We blijven erop toekijken dat de dienst op koers blijft, maar in lopende zaken kunnen we geen nieuw evaluatiemoment plannen."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234