AchtergrondBuitenland
Problemen bij Dover verhevigen Brits-Franse burenruzie, vakantiegangers zijn de dupe
Is het de schuld van de Fransen? Of komt het door de brexit? Door de verkeerschaos bij Dover is de ruzie tussen de Britten en de Fransen opgelaaid. Vast staat dat de verslechterde relatie wel door de brexit komt.
Na twee coronazomers hadden ze zich er zo op verheugd: een vakantie op het vasteland. De schoolvakanties waren nog niet begonnen of tienduizenden Britten probeerden het eiland te verlaten om bij Dover en Folkestone vast te lopen in eindeloze files. Wachttijden liepen afgelopen dagen op tot zeven uur, sommige vakantiegangers besloten onder het mom it’s all Dover ommekeer te maken. Een ouder echtpaar verteldeThe Daily Mail maar in de eigen achtertuin te gaan zitten, om met een glas Pimms bij de hand naar André Rieu te luisteren.
Tot ontsteltenis van de Britse havenautoriteiten bleek dat het merendeel van de Franse douanepoortjes op vrijdagochtend, de drukste dag van het jaar, onbemand was gebleven. Pas in de loop van de ochtend kwamen douaniers opdagen, maar toen was de haven en de autoweg erheen al veranderd in een parkeerterrein. Volgens de Fransen lag de vertraagde komst aan een technische storing tijdens de oversteek, wat door de directie van de Kanaaltunnel naar het rijk der fabelen werd verwezen.
Havenmeester Doug Bannister toonde zich nogal teleurgesteld in de Franse houding, omdat aan de Britse kant alles goed was voorbereid. Voor zover mogelijk dan, want de Britse regering heeft afgelopen jaren amper geld gestoken in het moderniseren van de toegangspoort tot Europa. Van de gevraagde dertig miljoen pond was maar een honderdste naar Dover gekomen. De krapbehuisde haven lijkt niet te zijn toegerust op het extra werk dat het vertrek uit de EU met zich meebrengt, zowel voor het vracht- als het personenverkeer.
Stempel in het paspoort
Terwijl de kandidaten voor het premierschap Rishi Sunak en minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss de schuld bij de Fransen autoriteiten legden, weet Parijs de verkeerschaos aan de brexit. Nu de Britten niet meer bij de EU horen, zijn er immers extra paspoortcontroles nodig, bekroond met een stempel. Lidstaten hebben de vrijheid om zelf in te vullen hoe ze reizigers uit het Verenigd Koninkrijk controleren. Zo heeft Portugal bepaald dat de Britten gebruik kunnen maken van e-poortjes. EU-burgers kunnen het Verenigd Koninkrijk als vanouds betreden.
Met Portugal bezit het VK dan ook een uitstekende relatie, anders dan met Frankrijk. Parijs heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat de Britten schade moeten ondervinden van hun besluit de Europese club te verlaten. Dat is onder meer gebleken uit een naar de pers gelekte brief van oud-premier Jean Castex aan Europees commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Afgelopen week nog herhaalde president Emmanuel Macron zijn eis voor een zo hard mogelijke lijn van Brussel bij het conflict met Londen over het Noord-Ierse protocol.
Kanaalmigratie
Brexit heeft ertoe geleid dat de Brits-Franse relatie is verslechterd. Dat heeft zich geuit bij het meningsverschil over de Kanaalmigratie, waarbij de Britten de Fransen ervan betichten te weinig te doen om te voorkomen dat bootjes met migranten de zee op gaan.
In het voorjaar van 2021 brak bijna een watergevecht uit toen Franse vissers uit protest tegen het Britse vergunningenbeleid de haven van Saint Helier hadden bezet, de hoofdstad van Jersey. De Britse marine moest eraan te pas komen om een einde te maken aan het protest.
Rond dezelfde tijd zette Macron zijn vraagtekens bij de werkzaamheid van het in Oxford ontwikkelde AstraZeneca-vaccin. Een half jaar later melddeThe Independent dat Macron rond dezelfde tijd heeft weten te voorkomen dat vijf miljoen in Nederland geproduceerde Astra-vaccins in het VK terechtkwamen. Meer recentelijk beweerde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin dat Engelse voetbalfans ongeregeldheden hadden veroorzaakt bij de Champions League-finale in Parijs, een verwijt dat pertinent onjuist bleek.
Dover als strijdtoneel
Maar het voornaamste strijdtoneel is en blijft Dover, de Britse achilleshiel. In de donkere dagen voor Kerstmis 2020 liep het daar ook al vast door een combinatie van Franse stakingen en paniek over de naderende brexit-deadline. Toen waren de vrachtwagenchauffeurs het slachtoffer.
Nu zijn de vakantiegangers aan de beurt. Voor reislustige Britten is dit pas het begin van de ellende, want de EU wil vanaf komend najaar, tegen betaling, vingerafdrukken of irisscans afnemen van reizigers uit derde landen. Een gevolg van de brexit is dat vakantie in eigen land een aantrekkelijke optie gaat worden voor de Britten.