Russische spion

Premier Michel verhindert Europese uitwijzing Russische diplomaten

1 Premier Charles Michel © Photo News

De Europese Unie was van plan om een omvangrijke groep Russische diplomaten terug te sturen. De uitwijzing was een reactie op de gifaanval op voormalig spion Sergei Skripal en zijn dochter. Was, want daar zou premier Michel volgens Le Soir een stokje voor gestoken hebben.

De meeste Russische diplomaten bij de EU wonen in België. Premier Michel vreest dan ook dat ons land geviseerd zou worden bij een Russisch antwoord. En die reactie valt te voorspellen: wanneer land A diplomaten van land B terugstuurt, mogen meestal ook de diplomaten van land A niet meer binnen in land B.

Dat gebeurde ook vorige week, toen Groot-Brittannië de Russische diplomaten uitwees. Meteen daarna kwam het bericht dat ook de Britten Moskou moeten verlaten.

Op de Europese top wilden verschillende landen, onder meer Frankrijk en Duitsland, een twintigtal Russische diplomaten bij de EU uitwijzen, kwestie van de Britten te steunen. 27 lidstaten schaarden zich achter dat idee. Volgens Le Soir wees Michel het plan als enige af.

nieuws

cult

zine