Politiek
Premier Michel roept De Crem terug uit Harvard
Premier Charles Michel heeft staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) teruggeroepen uit Harvard voor de start van het parlementaire jaar. Eerder deze week was er kritiek gekomen op de zes weken durende studie van De Crem in de VS. CD&V-voorzitter Wouter Beke vindt echter dat er "minachtend" wordt gedaan over de studiereis.
Nog voor de eigenlijke start van het vragenuurtje in het parlement, moest premier Michel al de lont uit het kruitvat halen. Het thema: de afwezigheid van staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V).
De oppositiepartijen PS, Groen, cdH en sp.a wilden vanmiddag in de Kamer De Crem op het matje roepen omdat vorige week aan het licht was gekomen dat hij zes weken lang in de Verenigde Staten studeert. Maar vooraleer zij hun motie konden indienen, nam Michel zelf het woord.
"Meneer De Crem zei me dat hij afwezig zou zijn tot 27 oktober, ik heb hem gezegd dat dat niet gaat omdat er parlementaire vragen voor hem zijn. Ik vind het betreurenswaardig dat hij er niet is." De premier kondigde aan dat hij zijn staatssecretaris terugroept voor de start van het parlementaire jaar. "Ik heb onmiddellijk contact opgenomen met Pieter De Crem en hem gevraagd terug te keren voor de parlementaire rentree. Ik zal niet nalaten de leden van de regering te herinneren aan hun plicht om beschikbaar te zijn voor het parlement."
"Nooit vragen geweest aan De Crem"
"In de wandelgangen van het parlement reageerde CD&V-voorzitter Wouter Beke "verbaasd" op "het schouwspel" in de Kamer. "Ik volg al twee jaar elke donderdag zeer aandachtig de plenaire vergadering en op geen enkel ogenblik zijn er vragen gesteld door de oppositie aan Pieter De Crem. Wat is de inhoudelijke vraag die de oppositie wilde stellen?", zei Beke aan Villa Politica. Hij beloofde dat zijn partijgenoot volgende week aanwezig zal zijn. "Ik hoop dat de oppositie dan wel een vraag klaar heeft staan".
De essentie voor Beke is dat De Crem zich als staatssecretaris moet bekommeren over de buitenlandse handel. "In het parlement is er geen enkele vraag geweest, maar die waren er wel van de Vlaamse, Waalse en Brusselse ondernemers. De resultaten liggen er, onze handelsbalans is positief", aldus Beke.
Vicepremier Kris Peeters, de voogdijminister van De Crem, vindt dat een minister of een staatssecretaris zelf wijs genoeg moet zijn om te beslissen of iets kan in de uitoefening van het ambt. "Het is niet aan mij om te vragen of hij daar goed over heeft nagedacht", aldus Peeters.
"Gechoqueerd"
Laurette Onkelinx (PS), die een motie had ingediend om de afwezigheid van De Crem aan de kaak te stellen, zei "gechoqueerd" te zijn door De Crems afwezigheid. Dat hij het te druk zou hebben met andere bezigheden, haalde ze met een sneer onderuit. "Ik heb het tot nog toe nooit gehad over de situatie van meneer De Crem, want daarvoor heb ik te veel respect voor hem. Ik vind dat zijn lot – van vicepremier naar staatssecretaris zonder bevoegdheden – niets met christelijke naastenliefde te maken heeft, maar daar heb ik het dus nooit over gehad", schoffelde Onkelinx de CD&V'er fijntjes onderuit. "Maar dat hij nu zelfs niet meer beschikbaar was voor een interpellatie in het parlement is niet meer aanvaardbaar."
Kristof Calvo (Groen) stelde dat De Crem "in het verleden ook niet wou antwoorden op vragen over de weinige bevoegdheden die hij heeft". Volgens de groene fractieleider is dit nochtans hét moment "om de sloffen onder zijn lijf te lopen" en meer jobs te creëren bij de ondernemingen, nu er de laatste weken duizenden ontslagen werden aangekondigd.
Meryame Kitir (sp.a) zei dat de premier wel degelijk op de hoogte moet geweest zijn van De Crems overzeese studies, omdat hij anders niet was vertrokken. "Maar het siert u dat u daar op terugkomt", besloot ze.
"Studeren tijdens vakantie"
Pieter De Crem had een verblijf van zes weken in de VS gepland om te studeren aan de prestigieuze Harvard Business School. Zijn kabinet benadrukte dat de studie kadert in de taak van De Crem als staatssecretaris. "Deze opleiding moet hem in staat stellen om nog beter de economische- en handelsuitdagingen in te schatten die in de nabije toekomst ons land en de internationale wereld zullen beïnvloeden en sturen", klonk het eerder deze week nog op het kabinet van De Crem.
Onder meer oppositiepartij Groen had echter felle kritiek op de studiereis van De Crem. "Het parlementaire jaar wordt op 15 september afgetrapt. Is het te veel gevraagd om dan op post te zijn? De Crem kan studeren zoveel hij wil, maar dan tijdens zijn vakantie", stelde Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt.