Zondag 18/08/2019

Libisch geld

Premier Michel over gelekt VN-rapport: ‘Staat sinds 17 december gewoon online’

Premier Michel moest zich vandaag verdedigen in de Kamer, nadat een VN-rapport over de vrijgegeven Libische gelden bekend geraakte. Beeld Photo News

Premier Charles Michel (MR) pikt de insinuaties van de oppositie niet dat hij informatie achtergehouden heeft over de vrijgegeven Libische gelden. Als er één regering verantwoordelijk is, dan wel de vorige, stelt de eerste minister. 

“Premier, u kampt met een kanjer van probleem”. Sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen clashte frontaal met premier Charles Michel (MR) in de Kamer. “Dit wordt de leugentest van deze regering. Ofwel heeft u een geloofwaardigheidsprobleem ten opzichte van de Kamer, ofwel kan u geen vertrouwen meer hebben in uw minister van Buitenlandse Zaken.”

Michel verloor zijn koelbloedigheid. “En uw geloofwaardigheid?”, onderbrak hij. “Wat met de valse mails van Defensie?” Een verwijzing naar het F-16 dossier waarin Van der Maelen onbewust met vervalste mails in het parlement zwaaide. Een persoonlijke aanval in een heftig debat.

De premier en zijn buitenlandminister Didier Reynders (MR) liggen al enkele weken onder vuur over het ‘verdwenen’ Libische geld in ons land. De Libische dictator Moammar Kadhafi parkeerde destijds 14 miljard euro in ons land, maar dat werd op last van de VN geblokkeerd begin 2011. Eind 2012 zette de schatkist echter het licht op groen om de interesten op dat geld vrij te geven. Had ons land dat wel mogen doen? Een kwestie van interpretatie, klonk steeds de uitleg van de premier, toen die daar de voorbije weken over ondervraagd werd in het parlement.

Een VN-rapport stelt nu zwart op wit dat België nooit de interesten op de Libische fondsen had mogen vrijgeven. Het rapport kwam er in december op vraag van minister Didier Reynders (MR), maar werd vandaag pas bekend in De Standaard.  

“U heeft op geen enkel moment aangehaald dat het interpretatieverschil al was beslecht door de VN”, verklaarde Van der Maelen. “Ofwel wist u van dit rapport en heeft u nagelaten om het parlement te informeren. Ofwel wist u het niet omdat uw minister van Buitenlandse Zaken u niet heeft ingelicht.” Van der Maelen richt zijn pijlen zo expliciet op Reynders.

Ook Veerle Wouters van Vuye&Wouters was niet te spreken over het opgedoken VN-rapport. “Ik heb intussen de indruk dat dit over veel meer gaat dan alleen de vrijgegeven intresten op de Libische gelden”, stelde zij. “Ik vraag me af wie er hier beschermd moet worden.”

Theaterspelletjes

De insinuaties dat hij informatie heeft achtergehouden, werkten bij de premier als een rode lap op een stier. “Onaanvaardbaar”, klonk het fel. “Het rapport van de VN-sanctiecommissie was niet meer dan de bevestiging van een eerder expertenverslag van september. Het rapport is uitgekomen op 17 december en staat sindsdien gewoon online. Drie dagen later heeft de schatkist bevestigd dat er al een jaar lang geen intresten meer vrijgegeven zijn.” 

Bovendien, zo stelde Michel, de interesten werden al vrijgegeven in 2012. “Dat was onder de vorige legislatuur”, verwees hij naar de regering die geleid werd door PS’er Elio Di Rupo. Als er dus eentje boter op het hoofd heeft, dan wel zijn voorganger, meent de premier. 

Daarmee gaat hij de cruciale vraag uit de weg: wat wisten de toenmalige ministers over het vrijgeven van de Libische tegoeden? Ons land ging toen in tegen de wil van de VN. Als buitenlandminister schreef Reynders in augustus 2012 een brief aan zijn Libische collega over het onderwerp. Toenmalig financiënminister Steven Vanackere (CD&V) zegt niet op de hoogte te zijn geweest, toch was het een ambtenaar van zijn departement die de toestemming gaf.

Evenzeer blijft het onduidelijk waar het Libische geld naartoe gegaan is. Vloeide het terug naar lokale milities? Of werd het gebruikt om openstaande facturen van Belgische bedrijven uit te betalen? Beide hypotheses doen de ronde.

Michel herhaalde de belofte een rapport te zullen opmaken om klaarheid te scheppen. Hij geeft op 15 maart meer uitleg in het parlement. Toch volgde er nog een reprimande aan het adres van de oppositie: “Ik heb altijd gezegd dat ik loyaal wil samenwerken met het parlement, maar niet voor dit soort theaterspelletjes.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden