Dinsdag 04/08/2020

Michel II

Premier Michel moet kerstcadeaus uitdelen aan oppositie

Premier Charles Michel (MR). Beeld BELGA

De oppositiepartijen hebben hun verlanglijstjes klaar. Als premier Charles Michel (MR) hun steun wil, dan zal daar een flinke prestatie tegenover moeten staan. Maar de premier kan onmogelijk iedereen tevreden stellen.

Vandaag legt premier Charles Michel (MR) voor het eerst sinds Marrakech een verklaring af in het parlement. Hij zal de politieke toestand duiden waarin de federale regering sinds het vertrek van N-VA verzeild is geraakt. Uit het parlementaire debat dat daarop volgt, moet blijken of de regering nog gedragen is door het parlement. Eist het een nieuwe regeerverklaring? En komt het tot een vertrouwensstemming, en dus mogelijk ook een val van de regering?

De premier krijgt alleszins nog even respijt. De conferentie van fractievoorzitters in de Kamer besliste dat er vandaag geen stemming komt in het parlement. Mocht zo’n stemming toch nodig blijken, dan zal die ten vroegste volgende week plaatsvinden. Zo krijgt de premier, die gisteren bilaterale gesprekken aanknoopte met alle partijen, nog een week tijd om een oplossing uit te dokteren.

Veel marge krijgt hij niet. De oppositie vindt dat de premier het vertrouwen moet vragen van het parlement. Michel II is in haar ogen een nieuwe regering met nieuwe prioriteiten. Denk maar aan het softere migratiebeleid van Maggie De Block (Open Vld). Als de regering daarvoor geen parlementaire steun vraagt, dan pleegt ze volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever “een zachte staatsgreep”.

Niet cadeau

De vraag is of de oppositie het echt zo hard gaat spelen. Gisteren waren alle partijen van mening dat de stemming nog wel een weekje kon wachten. Niemand wil de partij zijn die de Wetstraat in chaos stort en de kiezer vervroegd naar het stemhokje roept. Bovendien is het niet duidelijk wat er nog allemaal uit de brand te slepen valt bij Michel.

Duidelijk is wel dat de premier zijn gedoogsteun niet cadeau krijgt. De groenen legden gisterochtend een klimaatresolutie op tafel. Daarin vragen ze een ambitieus klimaatbeleid. Ons land moet strengere normen doorvoeren voor de uitstoot van broeikasgassen. De resolutie zou nog vandaag of morgen gestemd moeten zijn om het einde van de klimaattop in Katowice voor te blijven.

Volgens de groenen stond N-VA altijd op de rem als het over klimaat ging. Nu de partij niet meer in de regering zit, schept dat ruimte om verder te gaan. “Profiteer van dit moment zonder N-VA”, zegt Jean-Marc Nollet van Ecolo. Zo stellen zij premier Michel voor een duidelijke keuze: hen of N-VA.

Ook de socialisten drijven hun prijs op. Michel moet, zo klinkt het, niet denken dat hij zoete broodjes kan bakken met N-VA en tegelijk hun steun verkrijgt. “Ik hoor nog altijd niets van een echte breuk met het asociale beleid dat tot nu toe werd gevoerd. De premier blijft nog altijd onderhandelen met N-VA”, zegt PS-fractieleider Ahmed Laaouej.

Daling btw

Laaouej wil praten over de daling van de btw op elektriciteit, de verhoogde pensioenleeftijd van 67 jaar en de regeling voor de zware beroepen. Als dat niet mogelijk is, dan houdt de partij een motie van wantrouwen achter de hand. Net zoals sp.a. “We wachten af wat de premier van plan is”, zegt fractieleider Meryame Kitir.

N-VA-fractieleider Peter De Roover sluit een constructieve samenwerking niet uit. “Ik denk dat de persoonlijke relatie tussen onze partij en de premier goed is”, zei hij gisteren nadat hij een uur samen zat met de premier. “De gesprekken lopen in een sfeer van vertrouwen.” Voor N-VA moet de premier zich dan wel strikt aan het regeerakkoord houden van de oorspronkelijke centrumrechtse coalitie. Vooral de lijn die Francken uitzette rond migratie mag niet worden weggevaagd.

Kiest de premier voor N-VA? Of probeert hij ook de andere partijen te paaien? Dat wordt woensdag wellicht duidelijk in het parlement. Donderdag staat er opnieuw een plenaire gepland. Volgende dinsdag zou een debat volgen over de politieke toestand, met daarbij een mogelijkheid om te stemmen over het vertrouwen in de regering.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234