Zaterdag 07/12/2019

pensioenen

Premier Michel beseft: als er nog een belangrijke beslissing moet komen, dan moet het nu gebeuren

Premier Charles Michel (MR). Beeld Photo News

Premier Charles Michel (MR) roept vanavond de topministers bij elkaar in de hoop een doorbraak te forceren in het dossier van de zware beroepen. Ook met het energiepact wil hij nog voor het weekend vaart maken.

Komt er eindelijk duidelijkheid over de zware beroepen? Een eerste poging om binnen de regering tot een akkoord te komen, strandde net voor de kerstvakantie. Vanavond om 18 uur onderneemt  Michel een nieuwe poging. Hij heeft de topministers samengeroepen. 

Dat er ook een akkoord wordt bereikt, is nog niet gezegd, maar volgens verschillende bronnen is er de voorbije dagen "intens" en "constructief" overleg geweest. Het is de premier zelf die het dossier in handen heeft genomen. 

Het plan-Bacquelaine

De regering verhoogde bij het begin van de legislatuur de wettelijke pensioenleeftijd tot 67 jaar, maar in ruil daarvoor zou wie een zwaar beroep heeft vroeger kunnen stoppen. Maar hoeveel vroeger juist? Op die vraag stelt de politieke discussie zich op dit ogenblik scherp. 

Voor de ambtenaren heeft pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) samen met de vakbonden een voorstel uitgewerkt, wat nu de basis vormt van de politieke onderhandelingen. Er zou gewerkt worden met vier criteria: fysieke belasting, moeilijke uurroosters, veiligheidsrisico's en stress. Let wel, stress op zich is niet voldoende om in aanmerking te komen voor een zwaar beroep, het is enkel een verzwarende factor.

Wie erkend wordt in drie van de vier categorieën zou volgens het plan-Bacquelaine het aantal gewerkte jaren mogen vermenigvuldigen met 1,15.  Iemand heeft dan aan 39 dienstjaren genoeg voor een volledige carrière, in plaats van 45 jaar. Gevolg: die persoon zou op zijn 60ste met pensioen kunnen. Iemand met één criterium zou mogen vermenigvuldigen met 1,05, met twee criteria met 1,10.

Sociaal protest

Die voorgestelde berekening is voor N-VA en Open Vld veel te ruim. De Vlaams-nationalisten wijzen erop dat in specifieke gevallen mensen minder lang moeten werken dan eerder vooropgesteld door de regering-Di Rupo. 

Een mogelijk compromis is dat er een maximum van 1,10 wordt ingesteld en dat alleen de effectief gewerkte jaren als zodanig worden meegeteld. Even lag op tafel dat periodes van ziekte mee in rekening gebracht zouden worden. Wie zijn rug kapot heeft gewerkt, zou ook als hij thuis zit nog gecompenseerd worden in de pensioenberekening. 

Tegelijk vrezen beide partijen dat een te soepele regeling voor ambtenaren de deur zal openzetten voor de privésector. Bacquelaine is altijd van plan geweest om beide pensioenregeling op elkaar af te stemmen. Voor de privésector draaide het sociaal overleg immers op niets uit. 

CD&V en MR willen zich dicht bij het akkoord met de vakbonden houden. De socialistische ambtenarenbond ACOD ging dan wel aan het staken, de christelijke en liberale collega's van ACV en ACLVB hebben altijd voor de dialoog gekozen. Afspraken met hen breken, dreigt verder sociaal protest te ontketenen. 

Bovendien heeft de regering de vakbonden nog nodig bij de verdere uitvoering van een eventueel akkoord. Het aanduiden van welke functies uiteindelijk in aanmerking komen voor een zwaar beroep, gebeurt in overleg met de sociale partners. Door hen nu in de gracht te rijden, dreigt heel de hervorming te kapseizen, waarschuwt CD&V. 

Een compromis lijkt nu in de maak, voorwaarde is wel dat de regering in de volgende fase mee aan tafel zit en het proces mee stuurt. Het is pas dan, bij het opstellen van de lijst zelf, dat de hervorming rond is.

Kernuitstap en Arco

Morgen staat er trouwens alweer een nieuwe vergadering met topministers gepland. Mogelijk wordt er dan voortgepraat over de pensioenen als er vanavond geen doorbraak is bereikt, maar tegelijk wil de premier  voor het weekend vooruitgang boeken met het Energiepact. Daar blijken de tegenstellingen minder scherp. In principe zijn alle regeringspartijen voor een kernuitstap, alleen vraagt N-VA om uitstel indien nodig. 

In een interview met De Morgen zei N-VA-vicepremier Jan Jambon onlangs dat hij ervan overtuigd is dat het Energiepact er komt. "Iedereen binnen de regering is het erover eens dat we meer groene energie en gascentrales nodig hebben. Laat ons daar dus snel aan beginnen, met een duidelijke planning en regelmatige evaluaties. De komende jaren zal dan duidelijk worden of we de kerncentrales nog nodig hebben of niet. Ik denk van wel, maar men mag me mijn ongelijk bewijzen."

Eveneens op het programma: de beursgang van Belfius. Daar is nog geen definitieve beslissing te verwachten, valt te horen in regeringskringen. Die beslissing is de facto verbonden aan het Arco-dossier, maar dat zit nu vast. De regering heeft een alternatieve regeling uitgewerkt om de gedupeerden te vergoeden, het zogenaamde 'Plan B'. Maar de Europese Commissie heeft daar opnieuw vraagtekens bij geplaatst. Er wordt bekeken welke opties er nu nog zijn.

Premier neemt het voortouw

De drie dossiers  de pensioenen, het Energiepact en Arco   slepen al een hele tijd aan. Michel beseft: als er nog een belangrijke beslissing moet komen deze legislatuur, dan moet het nu gebeuren. 

Na de paasvakantie zal de kieskoorts stilaan begin oplaaien in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen dit najaar. Later deze maand moet hij de begroting op orde zetten. Aartsmoeilijk wordt die oefening niet. Er zal vooral gekeken worden naar besliste maatregelen die nog niet (helemaal) uitgevoerd zijn op het terrein. Maar voor de regering in begrotingsconclaaf gaat, wil Michel graag die andere knopen doorhakken.

En daarmee is zijn werk nog niet gedaan. Er zijn nog minstens twee andere dossiers die op Michel liggen te wachten. Hij moest begin dit jaar het dossier van de woonstbetreding in allerijl evacueren uit het parlement. Vooral bij zijn eigen partij MR, maar ook bij Open Vld en CD&V, ontstond er kritiek op het wetsontwerp waarbij de politie bij mensen thuis op zoek kan gaan naar mensen zonder papieren. Het emotionele dossier moet eerst verder afkoelen. Ook moet de regering beslissen over de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen, maar voor een akkoord is het daar op dit moment nog te vroeg. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234