Zaterdag 25/03/2023

NieuwsPolitiek

Premier en rechtse oppositie in de clinch over beslissingen Overlegcomité: ‘Coronadictatuur’

Premier De Croo wees er donderdag op dat het leven met de nieuwe maatregelen niet hoeft te betekenen dat het openbare leven stilvalt. Beeld BELGA
Premier De Croo wees er donderdag op dat het leven met de nieuwe maatregelen niet hoeft te betekenen dat het openbare leven stilvalt.Beeld BELGA

Premier Alexander De Croo (Open Vld) gaf donderdagmiddag tijdens het vragenuurtje in de Kamer tekst en uitleg bij de beslissingen van het Overlegcomité van eerder deze week. Dat leidde vooral op de rechtse oppositiebanken tot geknarsetand. N-VA-fractieleider Peter De Roover verweet de premier onnodig een panieksfeer te creëren, Vlaams Belang-fractieleidster Barbara Pas had het zelfs over een ‘coronadictatuur’.

Redactie en Belga

Het Overlegcomité besliste dinsdag het mondmasker, de coronapas en het telewerk opnieuw in de strijd te gooien tegen de coronapandemie, die de jongste weken ondanks de hoge vaccinatiegraad toch weer aan een forse opmars bezig is.

In de feiten zijn de meeste verstrengingen voor Vlaanderen, dat van alle regio’s de hoogste vaccinatiegraad heeft: Wallonië en Brussel namen immers eerder al hun toevlucht tot het Covid Safe Ticket in de horeca. In de hoofdstad werd het mondmasker zelfs nooit achterwege gelaten.

Lees ook

Van coronapas tot hernieuwde maskerplicht: dit zijn alle definitieve maatregelen van het Overlegcomité

Vooral bij N-VA en Vlaams Belang is de weerzin groot. “Vlaanderen heeft een vaccinatiegraad van meer dan 90 procent. Kunt u mij vertellen wanneer het dan wel genoeg is?”, sneerde Vlaams Belang-fractieleidster Barbara Pas donderdagmiddag tijdens het vragenuurtje in de Kamer richting premier De Croo. N-VA-kopman Peter De Roover verweet De Croo een panieksfeer te creëren. “En die leidt er nu toe dat de regio die het het beste doet, als enige regio verstrengingen moet slikken.”

N-VA-fractieleider Peter De Roover. Beeld BELGA
N-VA-fractieleider Peter De Roover.Beeld BELGA

‘Situatie in Vlaanderen niet beter’

De Croo zelf repliceerde met een hoop cijfers om aan te tonen dat de situatie in Vlaanderen op dit moment niet beter is dan elders in het land. Drie provincies zitten boven het gemiddelde reproductiegetal van 1,3, en die liggen alle drie in Vlaanderen, zei hij, waarop hij vanop de N-VA-banken op boegeroep werd onthaald.

“Ik doe dat niet om met de vinger te wijzen, ik doe dat om aan te geven dat we vandaag in een situatie zitten waar de verhoogde circulatie overal zit. Ik zou het raar vinden als wij onze ogen daarvoor zouden sluiten.”

Covid Safe Ticket

De premier liet ook niet na te benadrukken dat er op het Overlegcomité, waar minister-president Jan Jambon (N-VA) de Vlaamse regering vertegenwoordigt, weinig discussie was over de invoering van het Covid Safe Ticket in de horeca, een bevoegdheid van de deelstaten. “Men zou daar kunnen zeggen: ‘Ga op je hoofd gaan staan’, maar ik heb dat daar niet gehoord.” Jambon liet na afloop van het Overlegcomité vanop de Wereldexpo in Dubai zelfs weten dat hij tevreden is met de beslissing, omdat de sector zelf vragende partij was.

De Croo wees er donderdag ook nog op dat het leven met de nieuwe maatregelen niet hoeft te betekenen dat het openbare leven stilvalt. “Loop eens buiten rond. Is het alsof onze samenleving is stilgevallen? Alsof de horeca gesloten is? Het leven gaat exact op dezelfde manier door, en dat was ook de bedoeling van de beslissingen.”

Pas is daar niet van overtuigd. “Het rijk der vrijheid wordt in dit land een coronadicatuur, en daar gaan wij ons ten zeerste tegen verzetten.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234