Vrijdag 24/09/2021

Video

▶ Premier De Croo na één jaar corona: ‘Laat u vaccineren. Het is de sleutel naar de vrijheid’

Premier Alexander De Croo. Beeld rv
Premier Alexander De Croo.Beeld rv

‘De komende maanden gaan we onze manier van leven heroveren.’ Dat zegt premier Alexander De Croo in een toespraak naar aanleiding van de nu precies één jaar durende pandemie. Hij benadrukt daarbij het belang van de vaccinaties, ‘de sleutel naar onze vrijheid’.

Kijk nu:

“Ons land ging door een bijzonder zware eerste en tweede golf. We verloren meer dan 22.000 landgenoten”, vertelt premier De Croo. “Een jaar corona was ook een jaar van grote onzekerheid. Niet alleen over onze gezondheid, maar ook over onze toekomst. Zelfstandigen zagen hun levenswerk in gevaar komen. Bijna anderhalf miljoen mensen verloren tijdelijk hun job. Jongeren moesten in de mooiste tijd van hun leven de pauzeknop indrukken.”

“We zijn die beproeving enkel maar doorgekomen omdat, naast al dat negatieve, naast die zware tol van corona, ook heel veel positieve krachten in beweging kwamen. Ik denk aan de onvermoeide inspanningen van alle mensen in de zorg die nu al twaalf maanden onafgebroken in de vuurlinie staan”, gaat hij verder.

“Die inzet. Dat doorzettingsvermogen. Die energie. Die hebben we ook gezien bij zovele anderen. De mensen in de logistiek, de supermarkten, de postbodes om er maar enkelen te noemen. Op het moment dat ons land voor een groot stuk stilviel, bleven zij op post, soms in bijzonder moeilijke omstandigheden. Eigenlijk waren we het voorbije jaar allemaal een beetje zorgverlener. We keken om naar mekaar. Dat maakte van corona ook een moment van grote nationale solidariteit.”

Maatregelen

“Nooit eerder sinds de Tweede Wereldoorlog gingen we als overheden zover om mensen en bedrijven financieel te ondersteunen”, luidt het. De premier zegt dat de federale regering in totaal meer dan 22 miljard aan steunmaatregelen heeft voorzien.“We bogen samen de tweede piek om tot een situatie die nu al meer dan vier maanden stabiel is. Maar stabiel betekent daarom niet minder zwaar. Ik besef zeer goed dat, hoewel de regels in ons land vrijer zijn dan in andere landen, ze zeer ingrijpend blijven”, aldus de premier.

“We zullen geen enkele maatregel een dag langer aanhouden dan nodig. Niet de avondklok. Niet het reisverbod. Niet de regels binnen. Maar als we te snel al die regels overboord gooien, loopt het opnieuw mis. Daarom gaan we de volgende maanden stap voor stap. Zolang wie kwetsbaar is, niet is gevaccineerd, moeten we blijven omzien. Dat betekent eerst de veiligste dingen mogelijk maken. Meer buitenactiviteiten, want buiten is het veiliger.”

“Een paar weken geleden kreeg ik een brief van Flor, een jongen van elf die schreef dat hij in mei op bosklassen zou gaan naar de Ardennen. Of ik hem kon beloven dat die schoolreis écht kon doorgaan. Het zou voor hem de eerste keer zijn. Als we de bosklassen van Flor willen mogelijk maken, dan is stap voor stap de enige manier. Als we het de komende maanden goed doen, kunnen we in mei opnieuw samen een glas drinken in ons favoriete café”, zegt premier De Croo.

Vaccinaties

“Intussen moeten de vaccinaties verder snelheid maken. Gisteren werd in ons land de miljoenste coronaprik gezet. De volgende weken komen er meer vaccins binnen. In maart, april en mei rekenen we in totaal op 7,5 miljoen vaccins. Dat is een pak méér dan de voorbije maanden. Die moeten zo snel mogelijk worden gezet”, klinkt het.

Voorts roept de premier iedereen op om zich te laten vaccineren. “De vaccins zijn onze sleutel naar de vrijheid. Naar een zomer waarin we opnieuw kunnen reizen, familie en vrienden thuis kunnen zien, samen op café en restaurant kunnen. Naar een zomer met minder zorgen. Het is dan ook belangrijk dat iedereen zijn engagementen nakomt – in de eerste plaats de vaccinproducenten. Maar ook wij allemaal. Laat je vaccineren. Om jezelf te beschermen, maar ook om je familie, vrienden, ons allemaal toe te laten de draad van ons leven weer op te nemen.” Tot slot wijst De Croo erop dat de vaccins “veilig en effectief zijn”.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234