Zondag 20/10/2019

Vlaamse formatie

Praktijktests huurmarkt liggen op Vlaamse onderhandelingstafel

Beeld Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Bij de Vlaamse regeringsonderhandelingen moet het ook gaan over praktijktests op de huurmarkt, geven CD&V en Open Vld aan. De N-VA zegt niet bij voorbaat neen.

In Gent bestaan ze al langer, in Antwerpen, Kortrijk en Mechelen werden ze eind vorig jaar in het bestuursakkoord opgenomen: praktijktests op de huur- en arbeidsmarkt. Ook Leuven, Vilvoorde en Oostende overwegen ze in te voeren.

Nu moeten ze ook op tafel komen bij de Vlaamse regeringsonderhandelingen, klinkt het bij CD&V en Open Vld. “Het lijkt me niet meer dan logisch dat we het gesprek hierover aangaan”, zegt Vlaams Parlementslid Katrien Partyka (CD&V), expert wonen bij de partij. “Het minste lijkt me dat er een Vlaams kader komt, anders bestaat het gevaar dat elke stad of elke gemeente een eigen systeem uitwerkt.”

Ook bij de liberalen gaan er stemmen in die richting op. Bart Somers, een van de hoofdonderhandelaars voor Open Vld, toonde zich voorstander door ze in te voeren in Mechelen, waar hij burgemeester is. Ook in Kortrijk, Gent en Oostende draagt een Open Vld’er de sjerp. 

Inclusief

Het biedt voor de liberalen een kans om zich van hun inclusieve kant te tonen. De Vlaamse onderhandelingsnota, begin deze week vrijgegeven, toont zich streng voor nieuwkomers, en wil bijvoorbeeld kindergeld pas toekennen als iemand zes maanden wettelijk in ons land verblijft. 

Open Vld kan zich best vinden in die maatregel, maar wil tegelijk tonen dat het haar menens is met de strijd tegen de discriminatie. “Aan wie hier al langer is, moeten we een signaal geven dat hij meetelt”, zegt een liberale bron.

De afgelopen legislatuur hield minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) de boot altijd af als het ging over praktijktests op de huurmarkt. Toch vegen de Vlaams-nationalisten het onderwerp niet meteen van tafel. 

“Praktijktests kunnen voor ons, als de sector ze uitvoert. Of in het kader van een gerechtelijk onderzoek”, zegt partijwoordvoerder Joachim Pohlmann. “Dat is al langer ons standpunt.” Op aangeven van de sp.a stemde burgemeester Bart De Wever in Antwerpen in met praktijktests.

Arbeidsmarkt

De tests moeten discriminatie tegengaan. Verhuurders en vastgoedkantoren krijgen identieke mails voor een bezoek aan een huurwoning. De kandidaten verschillen amper van elkaar, op één punt zoals de oorsprong van hun naam, hun echtelijke staat of hun huidskleur na. 

Een gelijksoortige strategie kan worden gebruikt op de arbeidsmarkt. Bij de praktijktests die momenteel in voege zijn, kan niemand individueel worden bestraft. Wel is het de bedoeling discriminatie in kaart te brengen, om dan in te zetten op sensibilisering.

“Het debat hierover wordt te snel emotioneel”, zegt CD&V’ster Partyka. “Met olie op het vuur is niemand gebaat. We moeten rustig en sereen alle argumenten bekijken. Bovendien past deze discussie in een ruimer kader. Het aanbod op de huurmarkt is gewoon te klein, dat is het fundamentele debat. Daar moet het vooral over gaan.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234