Maandag 16/12/2019

Antwerpen

Praktijktest en extra sociale woningen moeten sp.a-achterban overtuigen

Philippe De Backer (open Vld), Bart De Wever (N-VA) en Jinnih Beels (sp.a) lichten het bestuursakkoord toe. Beeld Photo News

Praktijktests, extra sociale woningen en een meer bereikbare politie. Dat zijn de opvallendste punten die de sp.a binnenhaalde in het Antwerpse bestuursakkoord. Maar kan dat de leden zaterdag overtuigen om in zee te gaan met N-VA en Open Vld?

De ‘Grote Verbinding’ heet het bestuursakkoord dat N-VA, sp.a en Open Vld sloten in Antwerpen. Het is inderdaad een grote stap voor zowel de socialisten als de Vlaams-nationalisten. Die verbinding zal nodig zijn, want jarenlang ging het er hard aan toe tussen beide partijen. 

“We zullen elkaar goed moeten vasthouden”, zei burgemeester Bart De Wever. “Het vertrouwen is er. Maar de eerste maanden, in de aanloop naar de verkiezingen in mei, zullen nog moeilijk worden.”

De teksten moeten zaterdag nog goedgekeurd worden door de leden van de drie partijen. Vooral bij sp.a belooft dat moeilijk te worden. Onder meer door de harde taal over migratie ziet een deel van de achterban samenwerken met de N-VA niet zitten. De partijtop hoopt dat de inhoud van het bestuursakkoord solide genoeg is om hen alsnog te overtuigen.

Het opvallendste is dat er de komende legislatuur praktijktests komen om discriminatie tegen te gaan, zowel op de huurmarkt als op de arbeidsmarkt. Dat was een eis van de socialisten. 

Daartegenover staat dat het hoofddoekenverbod aan de stadsloketten en in scholen gehandhaafd blijft. De sp.a had nochtans om een opheffing van dat verbod gevraagd. Voor de N-VA was het onmogelijk om op dat vlak toegevingen te doen, wegens te symbolisch. 

Normen en waarden

Het is niet de bedoeling met de praktijktests bedrijven of vastgoedkantoren te bestraffen. Wel wil het stadsbestuur de tests gebruiken om het probleem van discriminatie wetenschappelijk in kaart te brengen, om vervolgens in overleg met de sector de nodige maatregelen te nemen. 

Ook het sociale luik moet de sp.a-leden overtuigen. Kopman Tom Meeuws wordt schepen van Sociale Zaken en kan zo de lijn bewaken. Er komen 5.000 nieuwe sociale woningen. Let wel: renovaties zijn daarin inbegrepen. De bedoeling is dat het aandeel sociale woningen stijgt van 9 naar 11 procent van de totale markt. Tegelijk moeten verhuurders voortaan een conformiteitsattest voorleggen, om de kwaliteit van de woningen op de huurmarkt te garanderen.  

Daartegenover staat dat bij het sociale beleid de kennis van het Nederlands en “onze normen en waarden” steeds centraal zal staan bij de begeleiding van mensen. De N-VA hamert daar steeds op, maar de formulering ligt gevoelig bij de sp.a-achterban. Krijg je dan geen hulp meer als je onvoldoende Nederlands spreekt?

Een andere klemtoon is de aanspreekbaarheid van de politie. Dat was het stokpaardje van sp.a-lijsttrekker Jinnih Beels tijdens de campagne. Er komen meer agenten te voet en per fiets en minder patrouilles waarbij de agenten hun auto niet uit komen. In de strijd tegen de drugscriminaliteit worden stadsmariniers ingezet, naar Rotterdams voorbeeld: een soort superambtenaar die in de wijken rondloopt en scherp in het oog houdt wat er misgaat.

Op het vlak van mobiliteit wordt gekozen voor een “zo maximaal mogelijk” autoluwe binnenstad. Een verregaand mobiliteitsplan zoals in Gent komt er niet. Mensen die op bezoek zijn, zullen hun auto zoveel mogelijk ondergronds moeten parkeren, dat wel.

Opvallend: de Antwerpse burgemeester sloeg publiekelijk mea culpa. Hij wil een andere burgemeester zijn dan in de vorige legislatuur, minder polariserend. “Ik zie voor mezelf een opportuniteit om tot een andere conversatie met de stad te komen”, vertelde hij. “Die is in het verleden soms verlopen in wederzijdse hardhorigheid.”

Blijft de vraag of dat volstaat voor de achterban. Net na de persconferentie wachtte de sp.a een pittig partijbestuur. Onder meer bij drie van de zes gemeenteraadsleden was er wrevel: Güler Turan, Hicham El Mzairh en Karim Bachar. Ze hadden niet mee onderhandeld en kregen de definitieve teksten pas na de persconferentie voor het eerst te zien. 

Maar ook inhoudelijk hadden ze forse bezwaren. “Dit akkoord is niet-verbindend, asociaal en niet progressief”, zei Turan na afloop van het partijbestuur. Volgens haar hebben de onderhandelaars van haar partij op het vlak van diversiteit “niets binnengehaald”. Dat er praktijktests komen, is voor Turan onvoldoende. “Die gaan ze eerst nog onderzoeken. Maar je moet daar niet mee wachten. Je moet onmiddellijk resultaten kunnen boeken.”

Turan benadrukte dat ze een trouwe partijsoldaat is, maar dat ze het bestuursakkoord niet kan goedkeuren. Meer zelfs: ze roept haar partijgenoten op om zaterdagochtend massaal tegen te stemmen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234