Zaterdag 21/05/2022

PVDA

Pragmatiek boven ideologie: PVDA schiet race naar verkiezingen op gang

De partij van Peter Mertens wil in 2018 in meer gemeenten voet aan de grond krijgen, om dan in 2019 hun voorman in het parlement te loodsen. Beeld BELGA
De partij van Peter Mertens wil in 2018 in meer gemeenten voet aan de grond krijgen, om dan in 2019 hun voorman in het parlement te loodsen.Beeld BELGA

10.000 Antwerpenaren bevragen over wat hen het zwaarst op de lever ligt en vele duizenden handtekeningen verzamelen in enkele tientallen gemeenten om te kunnen opkomen. De campagne van de PVDA voor de gemeenteraadsverkiezingen begint nu. Daarmee geeft ze meteen het officiële startschot van een race die nog ruim een jaar zal duren.

Ann Van den Broek en Roel Wauters

Terwijl de andere partijen nog in pre-campagnemodus zitten, trapt de PVDA haar campagne voor 14 oktober 2018 vandaag al op gang. Dat mag nog 405 lange dagen weg zijn, de PVDA kan ze gebruiken. Het plan is niet alleen om in 2018 in een handvol gemeenten voet aan de grond te krijgen, maar ook om bij de parlementsverkiezingen van 2019 Peter Mertens in het parlement te loodsen.

Extreemlinks heeft daarom goed gekeken naar buitenlandse voorbeelden om te leren hoe het wel, maar ook vooral niet moet. Wat de partij niet wil, is een tweede Podemos worden. Die linkse protestpartij maakte bij de Spaanse gemeenteraadsverkiezingen in 2014 vanuit het niets furore, maar bleek al vlug veel te snel gegroeid te zijn. Al het deskundig partijpersoneel moest worden ingezet op lokaal vlak, waardoor op nationaal niveau het overzicht zoek geraakte.

Omgekeerd wil de PVDA wil ook geen tweede Syriza worden. De Griekse radicaal-linkse coalitie maakte een gestage opgang in het parlement en leverde met Alexis Tsipras vanaf 2015 zelfs de premier. Maar moest intussen wel constateren dat ze het contact met de basis verloren is, een doodzonde in communistische middens.

Bernie

Daarom wil de PVDA het zorgvuldig aanpakken: eerst lokaal consolideren en vervolgens federaal een versnelling hoger schakelen. Het campagnerecept van de Amerikaanse presidentskandidaat Bernie Sanders moet daarbij helpen. "We hebben lang gesproken met twee van zijn campagneverantwoordelijken over hun werk met vrijwilligers", legt Peter Mertens uit. "Hillary Clinton voerde campagne met een betaalde staf en de hulp van een kransje geweldig rijke sponsors. Sanders moest het van een massa vrijwilligers en heel erg veel kleine sponsors hebben."

In de praktijk moet dat Bernie-model zich de komende maanden vertalen als: heel goed naar heel veel mensen luisteren zodat de partij precies weet welke besognes in welke gemeente cruciaal zijn. In Antwerpen-stad alleen al plannen Peter Mertens en co. 10.000 enquêtes, die zowel digitaal als mondeling worden afgenomen.

Uit die bevragingen wil de PVDA afleiden wat de kiezers in een gemeente bijzonder bezighoudt en hoe ze dat kunnen linken aan het eigen verhaal. Want als de PVDA iets geleerd heeft, dan wel dat dat de manier is waarop ze het verschil kan maken. Niet met de hoogdravende ideologische verhalen over welke communistische stroming nu juist gevolgd moet worden, iets waar de partij zich jarenlang aan bezondigde. Wel met goedgemikte acties zoals ze dat gedaan hebben met hun felle campagne tegen de Turteltaks of tegen het asbeststort in Sint-Niklaas.

Zo wil de partij zich in de campagne focussen op thema's die perfect in het ideologische kraam van de partij passen, zonder dat ze een te ideologisch betoog moeten voeren. Door hun ervaring met de Geneeskunde voor het Volk weet de PVDA dat dat werkt. De burger kiest voor een PvdA’er haast zonder te beseffen dat hij voor een communist stemt, wel omdat die hem goed heeft geholpen. Peter Mertens hoopt de gefrustreerde kiezer zo perspectief te bieden en mikt daarom bijvoorbeeld expliciet op Vlaams Belang-kiezers.

Tegelijk zullen vrijwilligers de boer opgaan om mensen in enkele tientallen gemeenten te overtuigen om een petitie te ondertekenen zodat de PVDA kan opkomen waar ze nog geen verkozenen hebben. En om en passant ook een duitje in de partijkas te storten.

De Wever buiten

Momenteel heeft de partij in Vlaanderen alleen maar verkozenen in Antwerpen-stad en de meeste van de stadsdistricten, Genk, Lommel en Zelzate. "Tot nu toe zijn we ook nog niet veel op veel plekken opgekomen", geeft Mertens aan. "Het is geen geheim dat we graag willen uitbreiden naar de centrumsteden."

In Antwerpen komt de partij sowieso alleen op. Bij de linkse beweging van de sp.a en Groen zijn ze niet welkom, maar er werd wel een gentlemen's agreement gesloten: de PVDA zal, ondanks haar succes in vakbondsmiddens, geen verdeeldheid gaan zaaien in die vijver. Daar speelt het hogere doel: heel links beseft dat het middenveld de sleutel is om Bart De Wever (N-VA) uit het stadhuis te krijgen. Fragmentering van de stemmen leidt tot niets.

Daarnaast ligt de focus vooral op andere gemeenten in de provincie Antwerpen. Niet voor niets: een jaar later is dat immers de gouw waar Peter Mertens verkozen moet geraken voor de Kamer, iets wat in 2014 net niet lukte. Dan is het maar wat handig dat je al op een degelijke achterban kunt rekenen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234