Politiek

Politoloog Pascal Delwit over demarche van cdH: "Hier is niets geloofwaardigs aan. Niets"

Delwit noemt houding van cdH hypocriet maar ziet wel zware gevolgen voor PS

ULB-politoloog Pascal Delwit omschrijft de zet van Benoît Lutgen om de PS uit de regionale regeringen te duwen als een aardbeving maar ook wel als een risicovolle gok. “Wat als de MR binnenkort nog meer besmeurd geraakt door Kazakhgate? Dan ruilt Lutgen de ene besmette coalitiepartner in voor de andere.”

1 Pascal Delwit. © ID/ Hatim Kaghat

“Een aardbeving is dit zeker”, zegt Delwit. “Niet enkel omdat we in Wallonië en Brussel waarschijnlijk nieuwe regeringen zullen krijgen, maar ook omdat dit de PS nog meer beschadigt. De Parti Socialiste kampt met een ongeziene crisis, heeft geen vat meer op de politieke dynamiek en dreigt op termijn te krimpen tot een middelgrote partij van 20 à 25 procent. Vooral dat laatste is een revolutie: het ziet ernaar uit dat de PS voor lange tijd niet meer de enige dominante partij zal zijn in Wallonië.”

Wat is precies de strategie van cdH-voorzitter Lutgen?

Delwit: “Hij probeert de cdH uit het dal te trekken: zijn partij haalt in de peilingen nog geen 10 procent en is daarmee slechts de vijfde partij. Met zijn verklaring wil Lutgen aan zijn kiezers duidelijk maken dat hij zich niet eeuwig aan de linkse PS wil binden en bereid is om met de MR in zee te gaan; zeker nu de PS door allerlei schandalen zwaar beschadigd is.”

Denkt u dat Lutgen de kopstukken van MR vooraf op de hoogte bracht van zijn demarche?

nieuws

zine