Zondag 21/04/2019

klimaatmars

Politiek signaal na klimaatmars? Niet meer voor verkiezingen

Voor de derde donderdag op rij daagden vooral jongeren massaal op om in Brussel hun stem te laten horen. De politie telde liefst 35.000 aanwezigen. Beeld Tim Dirven

Met 35.000 waren ze, de klimaatbrossers. Ze blijven op straat komen tot de politiek met een ambitieus klimaatplan komt. Alleen, met de verkiezingen in zicht kan die politiek nog weinig uitrichten.

Het protest voor het klimaat groeit spectaculair. Er kwamen vandaag 35.000 klimaatspijbelaars op straat voor ‘Youth for Climate’. Dat is bijna drie keer zo veel als de 12.500 van vorige week en tien keer meer dan de eerste keer. Voor het eerst waren er ook veel Franstalige bordjes en pancartes. Ook studenten van universiteiten en hogescholen sloten zich aan. Na de examens zullen zij nog met meer zijn, beloven ze.

De belangrijkste eis? Dat de politiek met een ambitieus klimaatplan komt tegen 2050. “Tot zolang blijven we op straat komen. Politici, hier is jullie draagvlak”, maakt initiatiefneemster Anuna De Wever zich sterk. Alleen, de kans dat de politiek de komende weken nog met concrete maatregelen komt is klein, zo blijkt uit een rondvraag binnen de verschillende regeringen.

Rien ne va plus

Zeker op het federale niveau lijkt er nog maar weinig mogelijk. De regering is in lopende zaken en moet een strikt begrotingsbeleid voeren. Voor elke meeruitgave moet toestemming worden gevraagd aan het parlement. En klimaatmaatregelen vragen investeringen. Hoe ga je anders bijvoorbeeld nieuwe windmolens bouwen?  

Maar vooral: de verkiezingen komen eraan. De partijen lopen zich warm voor de campagne, met klimaat als belangrijk thema. Een politiek draagvlak vinden, zeker over de grenzen van de meerderheid heen, is in die context onmogelijk.

Daarbij komt nog eens dat het parlement begin april wordt ontbonden, binnen een dikke twee maanden dus. Een wetsvoorstel uitwerken én dan nog eens alle procedures van het parlement laten doorlopen, is op die termijn onbegonnen werk. 

En dan hebben we het nog niet gehad over de ingewikkelde bevoegdheidsverdeling tussen het Vlaamse en federale niveau, wat de voorbije jaren elke vorm van efficiënte besluitvorming in de weg stond. 

Geen illusies

Het is daarom dat de Bond Beter Leefmilieu zich geen illusies maakt, alle sympathie voor de klimaatspijbelaars ten spijt. “Het is bij de komende regeringsonderhandelingen dat het moet gebeuren”, zegt beleidscoördinator Mathias Bienstman. “Nu zal het niet meer lukken.”

Hij verwijst naar Nederland, waar momenteel de laatste hand wordt gelegd aan een echte klimaatwet. De grote lijnen werden al vastgelegd bij de vorming van de regering, met onder meer de ambitie om de CO2-emissies tegen 2030 met 49 procent terug te dringen.

Per sector, van landbouw over vervoer tot de bouw, werd in overleg met de belanghebbende concrete maatregelen en ambities vastgelegd. “De resultaten zijn spectaculair”, zegt Bienstman. “Het doel is om tegen 2030 2 miljoen woningen niet langer met gas te verwarmen. Er zouden tegen dan ook 2 miljoen elektrische wagens moet zijn.”

België, brussel, 24/1/2019.Het klimaatprotest blijft toenemen: voor de derde donderdag op rij daagden vooral jongeren massaal op om in Brussel hun stem te laten horen. De politie telde liefst 35.000 aanwezigen. Beeld Tim Dirven

Klimaatconferentie voor jongeren

Veel zal er niet meer mogelijk zijn deze legislatuur, weet ook Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). “Maar we hebben ons eigen nationaal klimaatplan afgelopen december goedgekeurd, met daarin onze ambities voor 2030. Dat is nog onvoldoende gekend. Of dat genoeg is? Neen, we moeten nog stappen zetten. Het is goed dat het draagvlak groeit.”

Voor de scholieren zijn die inspanningen alvast onvoldoende, zo bleek na een eerste onderhoud met de regering. Er komt ‘zo snel mogelijk’ nog een tweede ontmoeting tussen de jongeren en de regering, zo belooft Schauvliege: de regering wil uit elke Vlaamse gemeente één scholier uitnodigen op een soort grote klimaatconferentie voor jongeren. Morgen wordt dat plan besproken in de regering.

Beeld Tim Dirven

Politiek signaal

De druk neemt intussen alleen maar toe. Zondag staat er alweer een grote klimaatmars van Rise for Climate in Brussel gepland. In december daagden minstens 65.000 mensen op. 

Het Grote Politieke Signaal zal er allicht niet meer komen, wel lijken we af te stevenen op een campagne waarin het debat over de klimaattoekomst ten gronde kan worden gevoerd. Maar betekent dat dan dat de klimaatbrosser tot aan de verkiezingen op straat moeten blijven komen? “Daar vrees ik voor”, zegt Anuna De Wever.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.