Woensdag 15/07/2020

Politici, kom met een visie. En het mag pijn doen, ja

Beeld Tini Cleemput

Fernand Van Damme is masterstudent politieke wetenschappen en freelance-journalist voor demorgen.be. In het laatste van een drieluik opiniestukken rond Generatie Y geeft hij aan waarom jongeren weldegelijk van politiek wakker moeten liggen.

Verkiezingstijd, een maand van profileringsdrang en gebakken lucht ingegeven door slinkse slangen van communicatieadviseurs. Wel, beste politici, ik heb er lak aan. Want uiteindelijk bent u tot elkaar veroordeeld. Op 26 mei zullen de haantjesgevechten plaatsmaken voor een ongegeneerd liefdesspel met een masochistisch verlangen naar het Martelaarsplein - én de 16.

De profilering rond de loonkostenhandicap slaat ons murw, maar ook indexsprongen en fraudebestrijding beuken stevig in op onze dagelijkse portie 'nieuws'. Uiteraard hebben de verschillende mediakanalen ook boter op hun hoofd. Met hun onverzadigbare drang om de strafste quotes af te leveren, als populaire krant, of om hun lezers ieder moment van de dag de fijnzinnigheden van de politique politicienne in de Wetstraat te laten beleven, als kwaliteitskrant. Politiek en media zijn in verkiezingstijd meer dan ooit complementair. Resultaat? Een lawine aan 'straffe' statements die an sich compleet voorspelbaar is en enkel tot doel heeft (potentiële) kiezers te overtuigen.

Politici, inspireer
Bovenstaande paragrafen ruiken naar politiek cynisme van de meest acute soort: dat geef ik grif toe. Maar niets is minder waar. Politiek kan me nog steeds mateloos bekoren. Politiek, dat is het fundament - het georganiseerde meningsverschil zonder onmiddellijk naar de wapens te grijpen, zeg maar. Maar ook de manier waarop we onze samenleving en al haar eigenzinnige individuen naar een hoger plan willen stuwen.

Naar een hoger plan stuwen? Welja, beste politici, wij, jonge kiezers, willen geïnspireerd worden. Tomeloos, zonder weerga. Door politici die niet bang zijn om tegen de stroom in te gaan en van tijd tot iets controversieels of inspirerends te verkondigen - zonder dat ze in populistisch gezwets vervallen uiteraard. Voorbeeld bij uitstek is de houding van de Britse regering ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Die verdedigde met vuur haar parlementaire democratie terwijl slechts 35 procent van de Britse bevolking van oordeel was dat de politici hun job naar behoren vervulden. Someone's got to do the dirty job.

Vindt u het niet verschrikkelijk dat recent onderzoek van Koen Abts en Marc Swyngedouw (KU Leuven) heeft aangetoond dat jongvolwassenen negatief staan tegenover de concrete werking van de politiek? Dat wij van oordeel zijn dat jullie de echte problemen niet oplossen en bovenal: dat jullie onvoldoende rekening houden met onze opvattingen?

Maar begrijp ons niet verkeerd, wij zijn gelukkig niet vervallen in een allesvernietigend cynisme. Nog niet.

Tweede ViA dodelijk
Kom met een langetermijnvisie op de proppen. Eentje die stoelt op doortastende beleidskeuzes waar een verhaal achter zit en de voltallige regering achter zich weet te scharen. Een tweede ViA met de steun van "uit teflon en beton opgetrokken gevoelloze karikaturen" en u bestelt maar beter meteen een karrenvracht politiek cynisme en antipolitiek.

En het mag pijn doen, ja. Die torenhoge staatsschuld, bouw die eens gezwind en systematisch af. Of zadelen we onze kinderen en kleinkinderen met dat zwaard van Damocles op? Ook die onderwijshervorming moet er komen. Dat negatieve imago van technisch (tso) en beroepssecundair onderwijs (bso) moet niet morgen, maar vandaag weggewerkt worden. En laat die Latijnse melancholie varen (dixit een voormalig student Latijn-Wetenschappen). Ga voor de overkapping van de Antwerpse ring en verhoog die pensioenleeftijd - mits een grondige hervorming van de arbeidsmarkt waarin jong en oud zich kunnen terugvinden.

Nu moet het gebeuren
Kortom, politici moeten luisteren naar jongeren en begrijpen dat het aantrekken van hun stem even belangrijk is als die van de 'hardwerkende Vlaming'. Over die laatste wil ik trouwens nog het volgende kwijt. In hun paringsdans met de kiezer lijken de meeste politici uit te gaan van een tweeverdienersgezin dat goed de boterham verdient. De hardwerkende Vlaming, dat is een Bart of Marijke in zijn of haar late dertiger jaren. Niemand associeert jongeren met het concept 'hardwerkende Vlaming'. Volledig onterecht. Wij draaien ook onze botten af, beste politici. Wij ploeteren op syllabi geneeskunde en sociaal werk, wij ondernemen en innoveren. Onze creativiteit is niet te stuiten. Wij zijn de Christine Van Broeckhovens van morgen, de loodgieters, maar ook de advocaten en het zorgpersoneel van de toekomst.

Zestig procent van de jongeren zal pas op 25 mei haar definitieve keuze maken, mezelf incluis. Dat zal ik met volle overgave doen net zoals mijn leeftijdsgenoten, daar ben ik rotsvast van overtuigd. Maar nu moet het gebeuren, beste politici. Welk perspectief kunt u mij bieden? Welk perspectief kunt u mijn generatie aanreiken?

Onderstroom in technicolor, maar met donkere kantjes

De afgelopen weken heb ik via verschillende opiniestukken proberen een inzage te geven in de gedachtegang van menig Generatie Y-lotgenoot. Graag hamer ik op het woord 'menig', lang niet iedere leeftijdsgenoot voelt zich door mijn stukken aangesproken. Maar wel meen ik een belangrijke onderstroom van onze generatie te hebben aangeboord. Een ongelofelijk boeiende onderstroom met facetten in technicolor, maar ook een rist donkere kantjes. Het zijn die laatste die we onder ogen moeten zien: onze ziekelijke ambitie, onverzadigbare geluksroes en ambigue relatie met politiek. Een gevaarlijke cocktail vormen ze samen, maar met mijn opiniestukken heb ik willen aantonen dat onze generatie mits wat mentaliteitsverschuivingen in samenleving, politiek, maar in de eerste plaats in onszelf, onnavolgbaar zal zijn.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234