Maandag 05/06/2023

LivestreamTopoverleg Genève

Poetin en Biden hadden ‘constructieve ontmoeting’: ‘Een nieuwe Koude Oorlog is het laatste wat Poetin wil’

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De eerste topontmoeting tussen de Amerikaanse president Joe Biden en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin zit erop. Beide leiders hadden het tijdens hun respectievelijke toespraken over een ‘constructieve ontmoeting’. Zo zijn ze het bijvoorbeeld eens geworden over de terugkeer van hun ambassadeurs naar elkaars hoofdsteden.

Redactie

Poetin en Biden spraken bijna twee uur onderling in een villa in het Zwitserse Genève. Daarna volgden besprekingen in een grotere ronde, die ongeveer net zo lang duurden en iets na 17.00 uur werden afgerond, aldus een functionaris van het Witte Huis.

De-escalatie

Poetin noemde de topontmoeting met Biden constructief tijdens zijn persconferentie: “Er was geen vijandelijkheid.” Washington en Moskou zullen hun ambassadeurs weer terugsturen naar elkaars hoofdsteden. “Wanneer ze terugkeren is een zuiver technische kwestie”, aldus Poetin. Naar aanleiding van de groeiende spanningen tussen de beide landen waren de ambassadeurs in Moskou en Washington eerder dit jaar naar hun vaderland teruggekeerd. Dat ze nu terugkeren, geldt als een teken van de-escalatie tussen Moskou en Washington.

De Russische ambassadeur Anatoli Antonov werd drie maanden geleden uit Washington teruggeroepen voor overleg. Dat gebeurde nadat Biden in een interview Poetin als “killer” had omschreven. Daarnaast legde de Amerikaanse regering nieuwe sancties op tegen Rusland vanwege een cyberaanval en inmenging bij de verkiezingen.

Rusland ontkende die beschuldigingen en trof tegensancties tegen onder meer Amerikaanse diplomaten. De Russische buitelandminister drong er bij de Amerikaanse ambassadeur John Sullivan op aan dat hij Moskou zou verlaten.

De komende dagen starten de twee ministeries van Buitenlandse Zaken gesprekken over een “brede samenwerking”. Die zullen onder meer gaan over cybersecurity en de mogelijkheid om te onderhandelen over ontwapening.

Biden: ‘Het laatste wat Poetin wil is een nieuwe Koude Oorlog’

“Het is een lange dag voor jullie”, zo begint Biden zijn persconferentie na de ontmoeting met Poetin. “Er zijn geen alternatieven voor een waarlijk productieve ontmoeting in het echte leven tussen wereldleiders”, aldus Biden. Net als Poeting benadrukt de Amerikaanse president dat het een productieve ontmoeting was, gericht op samenwerking.

De VS en Rusland gaan volgens Biden samenwerken waar het kan en nodig is. En waar er geschillen zijn, “moeten we uitleggen waarom we een bepaalde positie innemen”, klinkt het. “Ik heb duidelijk gezegd dat we pogingen om onze democratische soevereiniteit te schenden of destabilisering van onze democratische verkiezingen niet zullen tolereren, en dat we daarop zullen antwoorden”, zei Biden.

Nog zo'n geschil is de zaak van de opgesloten oppositieleider Aleksej Navalny. Naar eigen zeggen heeft Biden het duidelijk gemaakt aan zijn Russische ambtgenoot dat de gevolgen “desastreus” zullen zijn voor Rusland als Navalny overlijdt.

Hij ontkent ook dat de VS vijandig staan tegenover Rusland: “Mijn regering is er niet op uit om Rusland te viseren. Mijn verantwoordelijkheid om het Amerikaanse volk te beschermen en op te komen voor universele mensenrechten.”

Op de vraag van een journalist of het klopt dat er geen vijandige houding was tijdens de ontmoeting was Biden duidelijk: “Er was geen vijandigheid.” Over de hele lijn was de Amerikaanse president, net als Poetin, tevreden over de “positieve ontmoeting”. Zonder Poetin te citeren denkt Biden ook dat een nieuwe Koude Oorlog “het laatste is wat Poetin wil”.

Over China zei de Amerikaanse president nog dat hij en de Chinese leider Xi Jingping “elkaar goed kennen, maar geen oude vrienden zijn”.

Verwachtingen

De spanningen tussen Washington en Moskou zijn hoog opgelopen. De verwachtingen over de resultaten van de top waren dan ook niet hooggespannen. Zowel het Witte Huis als het Kremlin had voor de ontmoeting de verwachtingen getemperd. Ze zeiden niet vooruit te willen lopen op mogelijke doorbraken.

Na de persconferentie van Poetin volgt ook nog een ontmoeting van Biden met de pers. Dat ze ieder apart hun eigen persconferentie houden, is een uitzonderlijke regeling die de kille sfeer tussen de twee landen tekent. Het was een harde eis van Biden.

De Russische president Vladimir Poetin schudt zijn Amerikaanse collega Joe Biden de hand bij aankomst in Genève. Beeld Photo News
De Russische president Vladimir Poetin schudt zijn Amerikaanse collega Joe Biden de hand bij aankomst in Genève.Beeld Photo News

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234