Donderdag 12/12/2019

CD&V

Pieter De Crem lanceert visietekst voor CD&V: ‘Heilige huisjes durven aanpakken’

Pieter De Crem komt toe op een congres van CD&V. Beeld Photo News

Nu de eerste kandidaten opstaan om Wouter Beke (CD&V) op te volgen als partijvoorzitter, mengt ook ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem zich in de opvolgingsrace. Zonder zich expliciet kandidaat te stellen, pleit hij in een Facebook-post voor een koerswijziging, weg van de zuil.

“CD&V moet van een klassieke politieke partij, die stoelde op intensieve samenwerking met een klassiek middenveld, evolueren naar een democratische unie op basis van individueel lidmaatschap en engagement”, schrijft De Crem op zijn Facebook-pagina. In een uitgebreide ‘visietekst’ pleit hij voor de omvorming van de klassieke zuilpartij tot een moderne “democratische unie”.

De Crem wordt al enkele weken genoemd als mogelijk kandidaat-voorzitter. Onlangs pookte hij die geruchten op door in Terzake te verkondigen dat hij zijn plannen en ambities weldra bekend zou maken. Maar of hij effectief de stap zal zetten, valt te betwijfelen. Zijn lange staat van dienst speelt eerder in zijn nadeel dan in zijn voordeel. CD&V heeft een fris gezicht nodig, klinkt het in de partij. Velen binnen de ACW-vleugel vinden zijn standpunten te rechts.

Erg gelukkig zullen die laatsten niet worden van deze tekst, want De Crem pleit voor een democratische unie die de huidige partijpolitiek overstijgt. Daarbij hamert hij op het feit dat steeds minder mensen zich aansluiten bij het klassieke middenveld. Vandaar: “CD&V kan niet langer de loutere vertolking zijn van de opgetelde visies van de middenveldorganisaties. Het moet anders en het kan nooit meer hetzelfde zijn.” Het migratiebeleid, zoals De Crem al langer bepleit, moet strenger.

De grote kracht van CD&V ligt volgens De Crem in haar burgemeesters. En in haar christelijke beginselen, die de partij net een voordeel opleveren in de huidige tijdsgeest. “De heropleving en herbevestiging van basiswaarden zal opnieuw het ganse maatschappelijk handelen bepalen, waardoor een partij die gegrond is op universele christelijke beginselen een unieke kans op slagen heeft.” Volgens De Crem mogen alvast “geen heilige huisjes en hete hangijzers uit de weg worden gegaan”.

Kandidaten om Wouter Beke op te volgen hebben nog tot maandagochtend om zich bekend te maken. Tot nu toe waagden alleen Vincent Van Peteghem en Katrien Partyka de sprong.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234