Zondag 21/07/2019

Interview

Peter Mertens: “De Wever misbruikt Zelzate om de deur op een kier te zetten voor Vlaams Belang”

PVDA-voorzitter Peter Mertens. Beeld Photo News

Voor PVDA is de bestuursdeelname in Zelzate alweer een sprong voorwaarts. Wat vindt de grote roerganger Peter Mertens?  

Is dit nu een kentering die jullie kan toelaten om ook Vlaams of federaal mee te onderhandelen? 

“Onze eerste bestuursdeelname in het district Borgerhout heeft de kiezer positief geëvalueerd. Zelzate is een volgende stap voorwaarts om te bewijzen dat een sociaal alternatief op lokaal vlak werkbaar is. 

“Bovenlokaal is het veel moeilijker. In heel Europa besturen communistische partijen al jarenlang in steden, maar zoeken ze het antwoord hoe je in een regering kan stappen die breekt met het besparingsbeleid en de privatiseringsdrang die de EU lidstaten oplegt.” 

Officieel was er geen cordon tegen PVDA, maar in de praktijk wou niemand met jullie besturen, tot nu. Begrijpt u dat Bart De Wever zich nu ook geen beperkingen meer oplegt?  

“Het is een specialiteit van De Wever om het debat te verleggen. Hij gebruikt Zelzate om te zeggen dat er iets is doorbroken, maar er was geen cordon tegen PVDA. En met die fictie wil hij het effectief bestaande cordon doorbreken, een resolutie uit 1992 waarin partijen uitsluiten om samen te werken met racistische partijen als Vlaams Blok en Front National. Hij misbruikt Zelzate om de deur op een kier te zetten voor Vlaams Belang.”

Ligt het probleem niet in het slechte track record van communistische regimes? 

“De realiteit is dat niemand in onze partij daar sympathie voor toont. Ik meen het met elke vezel in mij: de dictatoriale, militaire dynastie van Noord-Korea verafschuw ik. Venezuela heeft een gigantisch probleem in het leger, met corruptie, een diepe crisis. Dus neen, dat steunen we evenmin. 

“Dergelijke gecrispeerdheid tegenover marxistisch geïnspireerde partijen vind je enkel bij ons. Die Linke heeft Berlijn bestuurd, SP bestuurt in Amsterdam, enzovoort.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden