Zaterdag 04/02/2023

Nieuws

Pensioenminister Lalieux: ‘Mijn pensioenvoorstel valt binnen kader van regeerakkoord en is financieel haalbaar’

Minister van Pensioenen Karine Lalieux. Beeld
Minister van Pensioenen Karine Lalieux.

‘Mijn voorstel van pensioenhervorming valt binnen het kader van het regeerakkoord en is zowel financieel als sociaal haalbaar.’ Dat benadrukte minister van Pensioenen Karine Lalieux in De Zevende Dag. Open Vld’er Egbert Lachaert verwacht nog zware discussies en clashes binnen de regering over het pensioenplan.

SVM

Lalieux verdedigde haar beslissing om haar voorstel via de media te lanceren. De coalitiepartners hadden immers eerder al voorstellen gelanceerd. “Dit is een voorstel waarover nu onderhandeld dient te worden”, stelde ze.

De minister beklemtoonde dat haar plan wel degelijk betaalbaar is. “We hebben projecties gemaakt met voorzichtige vooruitzichten. Zo is er geen rekening gehouden met de stijgende werkzaamheidsgraad en de hogere productiviteit door het herstelplan. Uit de projecties blijkt dat de kost neutraal zal zijn in 2040.”

Ze is het dus niet eens met de kritiek van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, die de plannen budgettair niet houdbaar noemde. “Hij heeft de cijfers nog niet gezien”, klinkt het. Lalieux verwacht dat de discussies rond haar plan tot spanningen binnen de regering zullen leiden. “Maar in andere dossiers werden onder dergelijke omstandigheden ook successen geboekt.”

Open Vld-voorzitter Lachaert verdedigde zijn voorstel om twintig gewerkte jaren te vragen. “Op dit moment zijn in de knelpuntberoepen duizenden vacatures”, klonk het. Lalieux counterde echter door te stellen dat hij daarbij geen rekening houdt met vrouwen die vaker deeltijds werken of thuisblijven voor de kinderen.

Een werkloze die een oplossing of een job weigert, moet volgens Lachaert dan weer gesanctioneerd worden. “De economie kan groeien, maar die groei wordt afgeremd door een tekort aan werknemers.”

Lachaert wees erop dat in het regeerakkoord ook een hervorming van de arbeidsmarkt voorzien is, iets wat Europa eist. “De inkomsten hiervan zijn voorzien in de tabellen bij het regeerakkoord. We moeten meer mensen aan de slag krijgen nu de economie oververhit geraakt.”

Voor Tom Van Grieken is het pensioenplan niet gefinancierd. “En dus zal het betaald worden door de Vlamingen”, stelt de Vlaams Belang-voorzitter. Een minimumpensioen van 1.500 euro bruto is volgens hem wel een goede zaak en ook de bescherming van de vrouw noemt hij positief. Vlaams Belang is er ook voorstander van om de werkloosheidsuitkeringen in de tijd te beperken.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234