Dinsdag 26/10/2021

Begroting

Peeters moet nog 90 miljoen zoeken en hij is niet de enige

Kris Peeters en Charles Michel bij de aankondiging van het 'zomerakkoord'.  Beeld BELGA
Kris Peeters en Charles Michel bij de aankondiging van het 'zomerakkoord'.Beeld BELGA

De centrumrechtse regering heeft een zomerakkoord, maar de begrotingscijfers blijven troebel. Het bewijs: minister van Werk Kris Peeters (CD&V) moet tegen september nog 90 miljoen euro vinden om zijn budget te doen kloppen. En hij is niet alleen.

Volgens de officieuze begrotingstabel die deze krant heeft bemachtigd moet Peeters volgend jaar 207 miljoen euro besparen op werk. Maar op dit ogenblik is bijna de helft van dat bedrag niet ingevuld. Er staan nog geen maatregelen tegenover.

De tabel leert dat de uitbreiding van de e-commerce voor nacht- en zondagswerk 44 miljoen euro aan minderuitgaven zal opleveren. De ingreep zou tot 3.500 mensen aan het werk zetten. Striktere regels voor werkzoekenden brengen 20 miljoen euro op. Systematische controles op de gezinssituatie van werklozen nog eens 53 miljoen euro.

In totaal zijn deze maatregelen goed voor 117 miljoen euro. Of: 90 miljoen euro te weinig om de rekening te doen kloppen. Die som moet nog gezocht worden.

Geen pijn

“In september wil ik mijn voorstellen hierover klaar hebben”, verduidelijkt Peeters. “De regering heeft mij als minister de vrijheid gegeven om dit bedrag te vinden.” Dat komt omdat Peeters zich tijdens de onderhandelingen naar eigen zeggen "zwaar heeft verzet tegen harde besparingen in de uitkeringen". Hij wil de zomer nu gebruiken om een aantal positieve alternatieven uit te werken. Meer details wil of kan Peeters niet geven. “Het is mijn bedoeling om mensen beter te activeren, zonder hen pijn te doen.”

De oppositie is niet overtuigd. “Ik ben verbaasd”, reageert Groen-kopman Kristof Calvo. “Dit maakt duidelijk dat er nog heel wat besparingen zitten aan te komen in de sociale zekerheid. Peeters doet alsof je tientallen miljoenen kunt vinden met een vingerknip. Nu wordt duidelijk waarom de regering niet transparanter is.”

Pensioenen

Peeters is niet de enige minister met huiswerk. Ook zijn pensioencollega Daniel Bacquelaine (MR) moet deze zomer op zoek naar besparingen. In de begrotingstabel staat achter zijn naam een bedrag van 52 miljoen euro open voor volgend jaar. En 253 miljoen euro voor 2019 (wat evenveel is als de geschatte opbrengst van de nieuwe taks op de effectenrekening). Ook bij die bedragen horen nog geen concrete maatregelen.

“We geven voorlopig geen commentaar bij werkdocumenten”, reageert Koen Peumans, de woordvoerder van Bacquelaine. “De officiële documenten stellen we in september voor aan het parlement. Eerder communiceren is niet opportuun."

De regering mag dan een zomerakkoord hebben, het financiële plaatje blijft vaag. Peeters moet toegeven dat bijvoorbeeld weinig zekerheid over de kostprijs, noch over de opbrengst van de vennootschapsbelasting bestaat: "De budgettaire neutraliteit van de vennootschapsbelasting zal in oktober met harde cijfers aangetoond moeten worden, ja. Maar ik heb vertrouwen in collega Van Overtveldt."

De regering voldoet aan de Europese begrotingsnormen (0,6 procent van het bbp of 2,6 miljard euro) maar alleen dankzij een dosis voluntarisme en veel technische correcties (1,8 miljard euro). De meerderheidspartijen hopen dat de stijgende economische groei hen de komende maanden ter hulp zal schieten. Als de economie verbetert, verkleint de budgettaire inspanning vanzelf. Zo gaat de regering uit van een meevaller van 368 miljoen euro omdat de groei aantrekt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234