Vrijdag 24/05/2019

Telecom

Peeters moeit zich in telecomoorlog, maar De Croo ziet nut niet: "Niet aan regering om dubbel werk te doen"

Ministers Kris Peeters (links) en Alexander De Croo (rechts) zijn het niet eens. Beeld Foto's Eric de Mildt

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) nodigt zijn collega Alexander De Croo (Open Vld) en enkele telecomspelers uit op zijn kabinet. Aanleiding is de discussie rond de komst van een extra concurrent. Maar De Croo gaat daar niet op in.

"We dienen een gemeenschappelijk belang: de consument. Laten we daar samen voor gaan." Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) lanceert een oproep aan zijn regeringspartner Alexander De Croo (Open Vld), die als minister van Telecom de markt wil openstellen voor extra concurrentie.

De huidige operatoren Telenet, Proximus en Orange zijn niet te spreken over de mogelijke komst van een vierde speler. Vandaag waarschuwen ze in verschillende kranten voor de negatieve gevolgen. Zo zou de dienstverlening naar de klant toe er niet per se op vooruitgaan.

Tegenstrijdige berichten

"Wij krijgen heel tegenstrijdige berichten", zegt Peeters. "Het is mijn taak om na te gaan of dit goed is voor de consument. Op dit moment beschik ik over onvoldoende informatie om daarover te oordelen."

De CD&V-minister stuurde woensdag een uitnodiging naar Telenet, Proximus en Orange. Ook zijn collega De Croo kreeg een uitnodiging. Het is de bedoeling om alle argumenten, cijfers en feiten nog eens te samen te leggen, klinkt het.

Maar De Croo ziet daar het nut niet van in. "Niet ik, wel de onafhankelijke telecomregulator BIPT stelt vast dat een vierde speler een goede zaak zou zijn voor de consument", zegt hij via zijn woordvoerder. "De regulator baseert zich op een reeks hoorzittingen met alle bestaande spelers en anderen die geïnteresseerd zijn. Als er dus wordt samengezeten, dan is het nuttiger om dat met de regulator te doen."

Geen dubbel werk

De Croo voelt geen behoefte om het onafhankelijke onderzoek van het BIPT nog eens over te doen in de regering. "Het is niet aan de regering om dubbel werk te doen", vindt hij.

Bovendien hebben de Nationale Bank en de Europese Commissie vastgesteld dat er onvoldoende concurrentie is op de Belgische telecommarkt. Als de Belgische prijzen de dalende trend in Nederland zouden volgen, dan zouden Belgische gezinnen 226 euro per jaar besparen.

In dat opzicht is het niet meer dan logisch dat de bestaande operatoren moord en brand schreeuwen, vindt De Croo. "Ik begrijp dat de huidige spelers gewoon door willen in deze slapende markt", klinkt het. "Dan kunnen ze doorgaan met prijsverhoging na prijsverhoging, zoals we nu weer zien."

Telenet maakte al bekend dat het zijn jaarlijkse prijsverhoging, die maanden werd uitgesteld, nu toch zal doorvoeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.