Donderdag 09/07/2020

GroenbeheerUpdate

Peeters en Demir weerleggen berichten over ‘illegale boomkap’ door Vlaamse overheid

Links en midden: Lydia Peeters (Open Vld) en Zuhal Demir (N-VA).Beeld Photo News

De Vlaamse ministers van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) en van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) weerleggen dat de Vlaamse Waterweg illegaal bomen kapt. Groen-parlementslid Mieke Schauvliege had dinsdag gezegd dat het agentschap dat de Vlaamse rivieren en kanalen beheert verantwoordelijk is voor het kappen van zowat 137 ha bos tussen 2019 en 2020.

“Minister Demir zegt bomen bij te planten, terwijl minister Peeters - verantwoordelijk voor De Vlaamse Waterweg - ze vaak kapt zonder vergunning. Zo schiet het natuurlijk nooit op”, verklaarde Schauvliege dinsdag. Beide ministers weerleggen dat nu. Na De Vlaamse Waterweg, maar ook het Agentschap Natuur en Bos te hebben geconsulteerd, verduidelijken ze dat er “slechts” 2,5 ha is ontbost - ontbossing die volgens hen ook wordt gecompenseerd. “Van ‘illegale boomkap’ is evenmin sprake, alle natuurbeheerwerken waren vergund of uitvoerbaar zonder vergunning.”

Volgens de ministers verwart Schauvliege het ontbossen met de beheers- en inrichtingswerkzaamheden die De Vlaamse Waterweg in het kader van zijn opdrachten uitvoert. Ze verwijzen onder meer naar het groen- en hakhoutbeheer, om ervoor te zorgen dat het hakhout niet zo groot wordt dat het schepen hindert en oevers niet meer voldoende kunnen worden geïnspecteerd. “Wanneer leidingen door boomwortels beschadigd dreigen te worden, wordt er preventief gerooid. Het gaat dan ook niet om echte ontbossing, want de vegetatie groeit opnieuw.”

‘Goede Natuurpraktijk’

Bovendien past De Vlaamse Waterweg bij het uitvoeren van rooiwerken en onderhoudswerken de code van ‘Goede Natuurpraktijk’ toe, luidt het. Wel zal in de toekomst nog meer worden gecommuniceerd over geplande werkzaamheden. “Wanneer burgers plots groenbeheer waarnemen, waar zij niet steeds op de hoogte van zijn, kan dit best schrikken zijn. Een duidelijke aankondiging en het goed kaderen waarom het groenbeheer plaatsvindt is opportuun, om zo deze misvattingen niet meer te laten gebeuren.”

“De Vlaamse Waterweg voert haar natuurbeheer secuur uit, binnen het wettelijke kader, en met respect voor de natuur. Samen met de Agentschap Natuur en Bos zullen we kijken hoe we het natuurbeheer verder kunnen verfijnen”, zegt Peeters. Haar collega Demir betreurt de “halve en volle leugens” waarmee Groen oppositie voert.

Mist spuien

 In een reactie zegt Schauvliege dat er wel degelijk 137 hectare bomen zijn verdwenen langs rivieren en kanalen door beheerwerken. Dat blijkt uit schriftelijke antwoorden van de ministers.

“Als bio-ingenieur, voormalig directeur van de Groendienst van de stad Gent en Groene politica ligt natuur- en bosheer me na aan het hart”, zegt ze. “Er liggen kale oppervlaktes langs onze waterwegen, hoewel de ministers daar nu mist over proberen te spuien. Die massale kappingen roept bij velen vragen op. Die beantwoord je niet door de feiten te ontkennen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234