Maandag 24/01/2022

Politiek

Partijvoorzitters en kernkabinet maken stand van zaken op van volmachten

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De tien partijen die in het parlement bijzondere machten hebben toegekend aan de federale regering in het kader van de strijd tegen het nieuwe coronavirus, hebben zaterdag een nieuwe stand van zaken opgemaakt.

BELGA

De voorzitters van de negen partijen die de regering het vertrouwen schonken en N-VA-fractieleider Peter De Roover bespraken samen met het kernkabinet de maatregelen die vrijdag door de Nationale Veiligheidsraad genomen werden en hielden vier koninklijke besluiten tegen het licht.

Het zogenaamde uitgebreide kernkabinet komt elke zaterdag bijeen om de opvolging te verzekeren van de maatregelen die de federale regering neemt om de verspreiding van het virus in de dijken en om de gevolgen van de epidemie aan te pakken. De minderheidsregering van premier Sophie Wilmès kreeg daarvoor in het parlement het vertrouwen van negen partijen: regeringspartijen MR, CD&V en Open Vld, en PS, Ecolo, sp.a, Groen, cdH en DéFI. Diezelfde partijen én de N-VA kenden de regering deze week ook tijdelijk bijzondere machten toe om kordaat op te kunnen treden en snel maatregelen uit te kunnen vaardigen zonder daarvoor telkens te moeten wachten op groen licht van het parlement.

De voorzitters van de negen eerste partijen en N-VA-fractievoorzitter De Roover vergaderden zaterdag voor de tweede keer met het kernkabinet van de regering-Wilmès. Vanwege de coronacrisis kozen ze voor een videoconferentie. Volgens enkele deelnemers die Belga kon spreken, werd een stand van zaken opgemaakt, waarbij onder meer de maatregelen die vrijdagavond door de Nationale Veiligheidsraad genomen werden de revue passeerden. Daar werd onder meer beslist om de beperkende maatregelen al zeker te verlengen tot 19 april.

Superkern

De ‘superkern’ besprak ook vier koninklijke besluiten - drie van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en een van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) en van Werk en Economie Nathalie Muylle (CD&V) - die in de pijplijn zitten. Volgens een aanwezige verliep de vergadering in een constructieve sfeer.

Peter De Roover, die met de N-VA dus de enige partij vertegenwoordigde die de regering geen vertrouwen geschonken heeft, pleitte ervoor om de bijzondere machten “met de nodige terughoudendheid te hanteren”. Als het om niet-dringende maatregelen gaat, doorlopen die best de normale parlementaire procedure. “Het parlement is niet uitgeschakeld”, zei hij na afloop.

In de Kamer is een vaste commissie opgericht die moet toezien op de manier waarop de regering met haar volmachten omgaat. Die commissie wordt voorgezeten door CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten. De volmachten zelf worden na drie maanden geëvalueerd. Indien nodig kan de Kamer ze dan met nog eens drie maanden verlengen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234