Maandag 17/01/2022

AchtergrondForum voor Democratie

Partijprominenten vertrekken bij Forum voor Democratie: weg terug ligt open voor Baudet

null Beeld ANP
Beeld ANP

De tegenstanders van Thierry Baudet verlaten massaal de rechts-populistische Nederlandse partij Forum voor Democratie. Kandidaat-lijsttrekker Joost Eerdmans, Eerste Kamerlid Annabel Nanninga en tal van andere volksvertegenwoordigers zeggen hun lidmaatschap op. Aanleiding is de weigering van het bestuur om Baudet uit de partij te zetten.

Frank Hendrickx

Het verdeelde bestuur maakte donderdag bekend dat een Algemene Ledenvergadering (ALV) mag beslissen of Baudet uit de partij gezet moet worden naar aanleiding van de gebeurtenissen van de afgelopen dagen. Daardoor lijkt de kans groot dat de voormalige partijleider weer kan terugkeren aan de top. Bij veel leden is hij nog populair, verwachten ook zijn critici.

Daar komt bij dat de tegenstanders achtervolgd zeggen te worden door aanhangers van Baudet. Ook zou er sprake zijn van dreigementen. Het is niet duidelijk of dat ook meespeelt bij de weigering van het bestuur om de voormalige partijleider uit de partij te zetten. Vooral waarnemend voorzitter Lennart van der Linden zou het uiteindelijk niet hebben aangedurfd om de partijoprichter weg te sturen.

Bestuur

Thierry Baudet was donderdagavond niet bereikbaar voor commentaar. Hij had zijn tegenstanders eerder al opgeroepen te vertrekken en zelf een partij op te richten.

De verhoudingen in het bestuur zijn inmiddels in het het voordeel van Baudet veranderd, doordat ook bestuurslid Astrid de Groot donderdag opstapte. De voormalige partijleider en zijn steunpilaar Olaf Ephraim vormen nu de helft van het vierkoppige bestuur.

Eerdmans, Nanninga, Eerste Kamerlid Nicki Verweij en kandidaat-Kamerlid Eva Vlaardingerbroek maakten hun vertrek bekend in een gemeenschappelijk verklaring. Ze willen niet lid zijn van een partij waar extremisme wordt geduld. “Een partij waar nazisme bescherming krijgt en opbouwende interne kritiek stelselmatig wordt afgestraft, is niet mijn partij”, aldus Nanninga.

Uit provincies als Noord-Holland en Overijssel kwamen ook al snel de eerste aankondigingen van een vertrek naar buiten. Ook Eerste Kamerleden en europarlementariërs die hebben gepleit voor een uitzetting van Baudet zullen zich naar verwachting afsplitsen. De gemeenteraadsfractie in Amsterdam is ook verloren voor Forum. De helft van de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen is inmiddels afgehaakt. Als Baudet inderdaad weer terugkeert aan de top, moet hij verder met een zwaar gehavende partij.

Vuile was

Nu de scheuring een feit is, komt ook de vuile was over Baudet naar buiten en volgens meerdere betrokkenen komt er nog ‘een shit load’ meer aan. Baudet en zijn aanhangers spreken van”‘een smeercampagne’”

Vast staat inmiddels wel dat een bijeenkomst in een partijkantoor in Tiel afgelopen vrijdag een belangrijke rol heeft gespeeld bij de razendsnelle implosie van Forum. De strategiesessie die tot ruim na middernacht duurde, was bedoeld om de samenhorigheid van de top-10 op de lijst te vergroten, maar liep uit op een fiasco. Dat blijkt onder andere uit een een vijf dagen later geschreven verslag van Eerste Kamerlid Nicki Pouw-Verwey, dat inmiddels is uitgelekt.

Verkeerde muziek

Baudet, die volgens meerdere betrokken al langer gespannen en moe is, zou de avond bij binnenkomst zijn begonnen met een tirade tegen Joost Eerdmans, omdat die verkeerde muziek had opgezet. Daarna ging het van kwaad tot erger.

De FvD-leider zou hebben gezegd dat George Soros het coronavirus de wereld in heeft geholpen om de wereld te overheersen en dat er een complot gaande is om “onze vrijheid” af te pakken. Verder is er in Tiel ook al gesproken over het artikel in Het Parool dat een dag later zou verschijnen. Daarin stond dat er opnieuw extremistische en antisemitische berichten waren verspreid door leden van jongerenorganisatie JFVD.

Meerdere aanwezigen wilden dat er hard opgetreden zou worden, maar Baudets vertrouweling en JFVD-voorzitter Freek Jansen verzette zich daar toen al tegen. Jansen beklaagde zich dat hij bij een vergelijkbare publicatie in april al mensen uit de partij had moeten zetten, terwijl het volgens hem ging om onschuldige dingen zoals “een plaatje van een hakenkruis van piemels”. Jansen wilde dit keer niet opnieuw gaan toegeven aan “linkse media”.

‘Hoog IQ’

Baudet zou hebben gezegd dat de antisemitische berichten juist getuigen van “een heel hoog IQ”. “Bijna iedereen die ik ken is antisemiet.” Ook zou hij na de verkiezingen alle geschrapte JFVD’ers weer hebben willen terughalen.

Baudet zelf zegt heel andere herinneringen te hebben. Zijn eveneens aanwezige medestander Olaf Ephraim erkende dat Baudet “een paar provocerende uitspraken deed, zoals we hem allen wel kennen”. Maar de Forum-oprichter is volgens hem “geen fascist, homofoob of nazisympathisant”. Ephraim verweet de tegenstanders van de partijleider “na de oorlog plotseling in het verzet schijnen te hebben gezeten”.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234