Politiek

Partijmilitanten eisen radicale vernieuwing: "Sp.a moet verlinksen en samenwerken met Groen"

Vijftien socialistische partijmilitanten roepen de sp.a in een scherp manifest op sneller te vervellen. Het moet voor hen allemaal wat radicaler, democratischer en bovenal linkser.

1 Crombez zegt graag te willen luisteren naar de voorstellen van de afdelingen over hoe het beter kan. © Eric de Mildt

De peiling van 10 procent voor sp.a schokte een groep militanten en vakbondssecretarissen zodanig dat ze de partij de wacht aanzeggen. Initiatiefnemer Marc Le Bruyn, voorzitter van sp.a Ranst: "We viseren voorzitter John Crombez niet persoonlijk, hij doet zijn best, maar het is belangrijk dat we een versnelling hoger schakelen. We moeten onze partij heropbouwen, democratiseren en verlinksen. Wij kunnen ons daarbij laten inspireren door wat Bernie Sanders en Jeremy Corbyn, tegen alle verwachtingen in, hebben verwezenlijkt. Zij hebben bewezen dat het mogelijk is."

Gisteren publiceerde de groep hun manifest op Facebook, dat meteen gretig werd gedeeld. Naast Le Bruyn vallen de namen van Eric Goeman (organisator van de debatten op de Gentse Feesten), Stephen Bouquin (hoogleraar sociologie) en Jos Digneffe (voormalig topman ACOD Spoor) op. "Het schip van sp.a maakt water en we krijgen de lekken niet gedicht", zegt Digneffe. "Wij willen meedenken over hoe we dat beter kunnen doen."

zine