Maandag 21/10/2019

Politiek

Partij Islam wil mannen en vrouwen apart op de bus

'Onze doelstelling is een 100 procent islamitische staat' REDOUANE AHROUCH, GEMEENTERAADSLID ANDERLECHT Beeld isopix

Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen komt de partij Islam op in Wallonië en Brussel. Ze streeft naar een islamitische staat en wil mannen en vrouwen scheiden op het openbaar vervoer. De N-VA pleit voor een verbod.

Islam, dat momenteel twee verkozenen (in Anderlecht en Molenbeek) heeft, mikt op conservatieve moslims. "Onze doelstelling is een 100 procent islamitische staat. Al willen we niet raken aan de Belgische grondwet", verklaart het Anderlechtse gemeenteraadslid Redouane Ahrouch aan de kranten van het Mediahuis. Hoe dat precies werkt, is niet duidelijk. Maar de partij zou bijvoorbeeld geen hoofddoek willen verplichten.

Ahrouch, zelf buschauffeur bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB, krijgt naar eigen zeggen veel klachten van vrouwen over handtastelijkheden. Daarom streven hij en zijn politieke medestanders naar de scheiding van mannen en vrouwen op het openbaar vervoer. Een voorzorgsmaatregel, zeggen ze, die niet is ingegeven door religieuze motieven. "Mannen kunnen tijdens de spits vooraan opstappen, vrouwen achteraan."

De partij verzet zich ook tegen discriminatie. Een inspanning die van beide kanten moet komen, klinkt het. Zo moeten moslims de taal en de geschiedenis van België leren. "Iedereen heeft plichten ten aanzien van het land dat hem of haar verwelkomt", verklaart de Luikse lijsttrekker Talal Magri.

Ondanks het streven naar een islamitische staat is Islam naar eigen zeggen geen religieuze partij. Daarom zijn ook kandidaten zonder moslimachtergrond welkom op haar kieslijsten. "We verdedigen waarden, geen dogma's", zegt Magri. Onder meer in Luik, Verviers en Herstal zouden de lijsten al compleet zijn. In Namen, Bergen en Charleroi nog niet.

In strijd met grondwet

Zowat alle partijvoorzitters, van links tot rechts, veroordelen het voorstel om mannen en vrouwen te scheiden. Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) laat zelfs onderzoeken of ze een klacht kan indienen wegens discriminatie.

Volgens Darya Safai (N-VA), die de onderdrukking in Iran ontvluchtte, is de partij in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de mens. Zij en bij uitbreiding haar partij willen Islam dan ook stoppen. "Partijen die de sharia willen invoeren, moeten verboden worden", verklaart staatssecretaris Theo Francken (N-VA).

Of de partij ook echt verboden kan worden, is niet zeker. Politieke partijen hebben in België geen rechtspersoonlijkheid. Volgens N-VA is het wel mogelijk als er een wijziging van de grondwet komt. Dat kan ten vroegste in de volgende legislatuur, dus na de verkiezingen. "Maar het is nodig om zulke partijen in de kiem te smoren", klinkt het.

Meer fundamenteel roept de discussie vragen op over de waarden die de Belgische grondwet moet vastleggen. Volgens Open Vld-fractieleider Patrick Dewael toont ze aan hoe België worstelt met de principes van de verlichting. "Laten we de scheiding van geloof en staat dan ook expliciet in de grondwet schrijven", klinkt het.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234