Maandag 27/05/2019

"Parlementaire democratie niet aangepast aan evolutie in maatschappij"

Beeld BELGA

"Wij vereenzelvigen een aantal democratische waarden vaak met een systeem. Maar de parlementaire democratie is een bepaalde vorm. We denken dat die absoluut is, maar ze is misschien niet heel aangepast aan de evolutie in de maatschappij", meent Jean-Luc Dehaene. Dat zei de oud-premier maandagavond in Antwerpen tijdens het eerste LinksRechtsdebat van deBuren, Toneelhuis en DeWereldMorgen.be.

De oud-premier debatteerde er met publicist Jan Blommaert over hoe democratisch ons land is. Dehaene wees erop dat de parlementaire democratie een antwoord was van de industriële samenleving, terwijl we vandaag in een globale informatiemaatschappij leven. "Met een beetje historisch perspectief zie je dat het heel tijdsgebonden is."

Korte termijn
Dehaene wees op de sterk veranderde maatschappij, met de verdwijnende rol van het middenveld en de ontvoogding van de burger. Daardoor is de maatschappij zeer volatiel, aldus Dehaene, wat politici minder houvast geeft en hen meer op korte termijn doet denken. "Daar bovenop komt de technologische evolutie, waardoor politici binnen de vijf minuten een oorzaak en een oplossing moeten geven. Die druk is enorm. En de trage machinerie van de parlementaire democratie heeft daarmee alle moeite van de wereld."

Volgens Dehaene is het 18de-eeuwse parlementaire systeem niet aangepast aan de uitdagingen van vandaag. "Het loopt achter de feiten aan", zei hij en voegde er wat later aan toe dat hij als politicus van een andere generatie echter geen pasklaar antwoord heeft. "De nieuwe vormen van democratische organisatie zullen door 'digital natives' moeten worden uitgevonden". (belga/mvdb)

 Door de technologische evolutie moeten politici binnen de vijf minuten een oorzaak en een oplossing geven. Die druk is enorm.  
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.