Vrijdag 03/02/2023

NieuwsCovid-19

Pandemiewet blijft alweer steken in parlement

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) Beeld BELGA
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V)Beeld BELGA

De pandemiewet heeft alwéér vertraging opgelopen in het parlement. ‘Je zou bijna kunnen spreken van proceduremisbruik’, klinkt het.

Jeroen Van Horenbeek

De pandemiewet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) ligt nu al enkele weken ter stemming klaar in het parlement. Met het ontwerp is haast gemoeid nadat verschillende rechters de huidige wettelijke basis van de coronamaatregelen te zwak vonden.

Maar het wetsontwerp geraakt niet gestemd. Woensdag stond het wetsontwerp een derde keer geagendeerd in de plenaire vergadering, maar de oppositiepartijen N-VA, cdH en PVDA dienden nieuwe amendementen in en vroegen daarop het advies van de Raad van State. Het Vlaams Belang steunde die vraag. Daarop was het vereiste aantal van vijftig parlementsleden bereikt.

Kamervoorzitster Eliane Tillieux (PS) zal de Raad van State nu om een dringende behandeling vragen, maar het rechtscollege heeft op zijn minst vijf werkdagen nodig voor een advies.

“Je kunt je de vraag stellen hoe ver dit repetitieve spel ons nog kan leiden”, zei Open Vld-parlementslid Patrick Dewael het halfrond. “In een parlement moet je zorgvuldig omgaan met een minderheid, ik zal de laatste zijn om dat te bestrijden, maar het kan niet de bedoeling zijn dat die een democratische meerderheid het stemmen van een wettekst belet. In dat geval zou je kunnen spreken van een tirannie van de minderheid of van proceduremisbruik.”

N-VA vindt dit een onterechte beschuldiging. “Uiteindelijk heeft de N-VA-fractie het huiswerk van de regering aanzienlijk moeten verbeteren, wat zij wegzetten als ‘vertragingsmanoeuvres’”, aldus fractieleider Peter De Roover. “Maar onze vraag om een tweede lezing en een technische nota van de juridische diensten van de Kamer hebben juist nieuwe mankementen aan het licht gebracht, waarvan sommige zelfs geremedieerd door amendementen van de meerderheid.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234