✦Federale formatieKoning Filip
Paleis prepareert ‘royale’ bocht voor Rousseau
Niet de twee preformateurs, maar koning Filip heeft de zwalpende Vivaldi-onderhandelingen enigszins rechtgetrokken. Zijn tussenkomst maakte een bocht van sp.a-voorzitter Conner Rousseau mogelijk. ‘Dit is de droevigste regeringsvorming uit de geschiedenis. Het weegt op Filip.’
“Als de koning het vraagt, dan wil ik proberen het onmogelijke mogelijk te maken.” Een hele dag had Conner Rousseau geëist dat de MR de Vivaldi-onderhandelingen zou verlaten, maar na een bezoekje aan de koning leek de preformateur toch bereid om zijn mening te herzien, zo bleek op de persconferentie van Rousseau maandagavond.
Lachaert en Rousseau werden maandag om 15 uur bij de koning verwacht voor hun finale verslag. Dat tijdstip werd voor onbepaalde duur uitgesteld omdat de gesprekken tussen de zeven partijvoorzitters compleet blokkeerden. Toen duidelijk werd dat ze maandag helemaal geen akkoord meer zouden bereiken, werden de twee toch maar om 17 uur gesommeerd te komen.
Alleen, op dat moment waren de preformateurs nog volop bezig met één-op-één-gesprekken met de partijvoorzitters. Ze gingen recht van de onderhandelingen in het Egmontpaleis naar het koninklijk paleis even verderop. Een echte boodschap hadden ze niet. Er was niet eens consensus over hoe het nu verder moest.
Het stelde koning Filip voor een dilemma. Lachaert stuurde aan op een verlenging van de opdracht, Rousseau paste daarvoor. De twee dienden finaal hun ontslag in, maar het paleis weigerde dat. De koning gaf hen nog twee dagen de tijd om tot een oplossing te komen. Toch een verlenging dus.
“Veel opties heeft de koning niet meer”, zegt emeritus-hoogleraar en kenner van het koningshuis Mark Van den Wijngaert. “Er zijn al zo veel opties geprobeerd. Wie kan hij nog uitsturen? Dit is de droevigste regeringsvorming uit de geschiedenis. Het weegt op hem. Er zijn al zoveel blokkeringen geweest, er is al zoveel gepalaverd, bij de Arizona-poging zelfs buiten de koning om. Er is veel tijd verloren.”
Koning Filip houdt de onderhandelingen nu toch aan de gang, zonder het tempo al te veel te laten zakken. Het paleis beseft dat de weg die de Vivaldi-partijen al hebben afgelegd te kostbaar is om nu al weg te gooien. Sinds de verkiezingen geraakte geen enkele poging tot in dit stadium. Of het paleis de sp.a-voorzitter nu een dienst bewijst? “Rousseau kan dit nu aangrijpen om verder te onderhandelen”, zegt Van den Wijngaert. “Maar eigenlijk is hij dit verplicht aan zijn eigen discours. Hij heeft altijd gezegd dat hij vooruit wil met dit land en oplossingen wil zoeken, dan moet hij dat ook waarmaken.”
Opvallend: op Twitter maakte N-VA-Kamerlid Sander Loones zich boos over het besluit van de koning, die afgelopen zomer het ontslag van preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) wél aanvaardde. “Saboterende belgicisten lijken een voetje voor te hebben aan het Hof”, verwees hij naar Bouchez.