Donderdag 30/03/2023

pensioenen

Overleg over zware beroepen crasht

Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) Beeld Photo News
Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR)Beeld Photo News

Het sociaal overleg over de pensioenregeling voor de zware beroepen is gecrasht. Bonden en werkgevers geraken er niet uit. Het is nu aan pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) om de knoop door te hakken.

Roel Wauters

De wettelijke pensioenleeftijd gaat dan wel naar 67, wie een zwaar beroep heeft, mag vroeger op rust, zo spiegelde de regering voor. Maar wat is een zwaar beroep? De regering gaf sociale partners de opdracht om een lijst voor de privésector op te stellen. Na maandenlang onderhandelen zijn hun inspanningen op niets uitgedraaid. Dat is gebleken op een ultieme vergadering vanochtend. Bonden en werkgevers brengen een verdeeld advies uit, waarbij ze elk apart hun standpunten overmaken aan de regering.

De bonden wilden werken met een erg uitgebreide lijst van criteria, terwijl de werkgevers de groep net zo beperkt mogelijk wilden houden. Simpel gesteld zou voor hen enkel nachtarbeid zeker in aanmerking komen voor een zwaar beroep.

De werkgevers waren als de dood voor een hopeloos complex systeem, waarbij van elke job moest worden afgewogen of die nu zwaar was of niet. Bovendien vinden ze dat iemand die vroeger mag stoppen met werken de uitzondering moet zijn, niet de regel. “De verwachtingen bij de vakbonden en het publiek waren veel te hoog”, zegt Caroline Deiteren van werkgeversorganisatie Unizo.

De bonden verwijten Bacquelaine dat er wordt gewerkt met een vast en beperkt budget, waardoor de groep die compensaties krijgt automatisch gelimiteerd blijft. “Hij heeft nochtans zelf gezegd dat een minderheid tot zijn 67ste zou moeten werken”, zegt Raf De Weerdt van de socialistische vakbond ABVV. Ook wijzen ze op de gevallen waarbij mensen die vroeger stoppen met werken een lager pensioenbedrag zouden krijgen.

Deadline

Het mislukken van de onderhandelingen is geen verrassing. Eigenlijk moesten bonden en werkgevers al voor de zomervakantie met een voorstel komen, maar de deadline werd telkens uitgesteld. Pensioenminister Bacquelaine schoof uiteindelijk 15 november naar voor, maar bonden en werkgevers voelden al aan dat er finaal geen akkoord meer inzat. Vorige week lekte al een negatief advies uit van de Raad van State, waaruit bleek dat de regeling die Bacquelaine voorstelde discriminerend zou zijn.

Let wel, deze onderhandelingen gingen over de privésector. Voor de ambtenaren heeft Bacquelaine al een akkoord met de vakbonden op zak. Onder meer leerkrachten, verpleegkundigen, maar ook brandweerlui of politieagenten zouden daarbij erkend worden als zwaar beroep. De bedoeling was nog voor eind dit jaar een regeling voor alle sectoren uit te werken: werknemers uit de privé, ambtenaren en zelfstandigen.

Het dossier verhuist nu opnieuw naar de regeringstafel, die nu de knopen zal doorhakken. Geen evidentie, want ook over het voorakkoord met de ambtenaren bestaat er onenigheid binnen de regering. N-VA en Open Vld vinden die regeling veel te ruim. Met de verkiezingen van juni volgend jaar stilaan in het verschiet, wordt het bovendien steeds moeilijker om nog belangrijke beslissingen te nemen over een gevoelige materie zoals de pensioenen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234